Επίσημη επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στον Παναμά

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2018, 07:00
Επίσημη επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στον Παναμά
Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ έφθασε το βράδυ της Κυριακής στον Παναμά, όπου σκοπεύει να υπογράψει περίπου 20 διμερείς συμφωνίες.

Ο Σι αφίχθη στις 20.30 τοπική ώρα (03.30 ξημερώματα της Δευτέρας, ώρα Ελλάδας), συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Πενγκ Λιγιουάν, στο διεθνές αεροδρόμιο Τοκούμεν, όπου έγινε δεκτός με κρατικές τιμές από τον πρόεδρο του Παναμά Χουάν Κάρλος Βαρέλα και την πρώτη κυρία Λορένα Καστίγιο.

Η πρώτη επίσημη επίσκεψη Κινέζου ηγέτη στον Παναμά ακολουθεί τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων της χώρας με την Ταϊβάν και την απόκτηση διμερών σχέσεων με την Κίνα το 2017.

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να υπογράψουν σήμερα, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο μέγαρο Λας Γκάρσας, περίπου 20 διμερείς συμφωνίες στους τομείς του εμπορίου, της επιστήμης, της τεχνολογίας, της εκπαίδευσης, των υποδομών, της μεταφοράς τεχνογνωσίας κ.λπ.

Ο Σι δήλωσε την Παρασκευή ότι έχει «μεγάλες προσδοκίες» εν όψει της επίσκεψης, αλλά και ως προς την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, στο πλαίσιο του «νέου δρόμου του μεταξιού» (σ.σ.: της πρωτοβουλίας «Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος»), των κινεζικών επενδύσεων σε υποδομές στο εξωτερικό.

Το Πεκίνο θεωρεί πως ο Παναμάς μπορεί να μετατραπεί σε κόμβο για τα κινεζικά προϊόντα που προορίζονται για τη Λατινική Αμερική.

Από τη μεριά της, η κυβέρνηση του Παναμά προσμένει, μετά την απόφασή της να αλλάξει διπλωματικό εταίρο, βροχή κινεζικών επενδύσεων στις υποδομές της χώρας.

Το Πεκίνο και ο Παναμάς διαπραγματεύονται επίσης μια διμερή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2018, 07:00