Στο Λονδίνο αφίχθη σήμερα ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος στις εκλογές για την προεδρία της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ για συνομιλίες με την ηγεσία των Εργατικών σχετικά με τον τρόπο «αναπροσανατολισμού της Ευρώπης».

«Προετοιμάζω με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης εκείνο που εμείς, οι Ευρωπαίοι προοδευτικοί, μπορούμε να κάνουμε», τόνισε ο Ολάντ μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στον σιδηροδρομικό σταθμό του Σεντ Πάνκρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος στις εκλογές για την προεδρία της Γαλλίας είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον ηγέτη των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ και κατόπιν να γευματίσει μαζί του και με άλλα μέλη της σκιώδους κυβέρνησής του.

Δεν προβλέπεται πάντως να συναντηθεί με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ, ο οποίος εξήγησε πως «ο γάλλος πρόεδρος είναι ισοδύναμος με τον πρωθυπουργό, και θα ήταν ανοίκειο για έναν πρωθυπουργό να συναντηθεί με κάποιον από τους υποψηφίους της αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας».

«Δεν είναι η κυβέρνηση που έρχομαι να συναντήσω, είναι η ηγεσία των Εργατικών με τους οποίους διατηρώ επί μακρόν σχέσεις και μαζί με τους οποίους μία ημέρα ίσως να χρειασθεί να δώσουμε νέο προσανατολισμό την Ευρώπη», δήλωσε ο Ολάντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος τόνισε πως δεν θλίβεται που δεν θα συναντηθεί με τον Κάμερον, απλώς «διότι δεν ζήτησε» κάτι τέτοιο και τόνισε πως «ίσως, πολύ σύντομα, εάν κατορθώσω να πείσω τους Γάλλους στις 6 Μαΐου, να χρειαστεί να συναντήσω τον Κάμερον».

Καθώς, ο οικονομικός Τύπος στη Βρετανία αναρωτιέται για τις θέσεις του στην οικονομία –και ιδίως για τις δηλώσεις του πως «εχθρός» του είναι ο χρηματοοικονομικός τομέας–, ο Ολάντ διασκέδασε τους ενδεχόμενους φόβους, δηλώνοντας στα αγγλικά χαμογελαστός: «δεν είμαι επικίνδυνος». Λίγο αργότερα πάντως τόνισε πως «χρειάζονται παντού κανόνες».

Ο ίδιος ανέφερε πως πήγε στη Βρετανία για να απευθυνθεί «στους Γάλλους εδώ στο Λονδίνο, οι οποίοι επίσης περιμένουν μία αλλαγή, που θέλουν μία αλλαγή στη Γαλλία και στην Ευρώπη». «Εδώ, ο χρηματοοικονομικός τομέας, το γνωρίζουν πολύ καλά οι Γάλλοι, οι οποίοι συχνά εργάζονται στον τομέα αυτόν, δεν είναι ρυθμισμένος (…) επιθυμούν έναν χρηματοοικονομικό τομέα στην υπηρεσία της πραγματικής οικονομίας», ανέφερε καταλήγοντας ο Ολάντ.

Επιμέλεια: Μπάμπης Παπαφιλιππάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης