Προς άμεση εξέταση του αιτήματος της λιβυκής κυβέρνησης για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων, προχωρά ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επιθυμεί να επισπεύσει τη διαδικασία μέσω της τουρκικής Βουλής. Αν και είναι γνωστό το αποτέλεσμα, αφού η τουρκική Βουλή ελέγχεται από τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο, ο ίδιος οφείλει έστω και τυπικά να εξασφαλίσει την νόμιμη οδό προκειμένου να σταλεί τουρκικός στρατός στη Λιβύη, όπως έγινε γνωστό πριν από λίγα 24ωρα.     

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η κρατική τηλεόραση (TRΤ), έχει αποσταλεί στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, νέα ειδοποίηση από τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος AKP, μέσα από την οποία γνωστοποιείται ότι το «αίτημα» της λιβυκής κυβέρνησης αναμένεται να φτάσει στην τουρκική Βουλή τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα η ειδοποίηση αναφέρει:

«Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τη Λιβύη, το αίτημα της λιβυκής Βουλής αναμένεται να έρθει στην Εθνοσυνέλευση τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου και η κοινοβουλευτική ομάδα να συγκληθεί στις 2:00 το μεσημέρι της Πέμπτης 2 Ιανουαρίου. Επομένως θα πρέπει όλοι οι βουλευτές να προσαρμόσουν αναλόγως το πρόγραμμά τους και να έτοιμοι να παρουσιαστούν στην ημέρα και την ημερομηνία που θα οριστεί».

Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι μόλις δύο ημέρες πριν, η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak αποκάλυψε ότι Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στην Τυνησία, ανήμερα των Χριστουγέννων, ζήτησε ένα λιμάνι για τα πολεμικά του πλοία, ώστε να μπορούν –σε περίπτωση που χρειαστεί- να επιχειρούν άμεσα στην θαλάσσια περιοχή γύρω από τη Λιβύη και την Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με αυτή την κίνηση ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιδιώκει να εξασφαλίσει μία θαλάσσια πρόσβαση στη Λιβύη μέσω της Τυνησίας, ώστε να μπορεί να επεμβαίνει ανά πάσα στιγμή στα τεκταινόμενα της Λιβύης, υπέρ της κυβέρνησης Σάραζ.

Παράλληλα, όπως εκτιμάται, επιχειρεί να ανοίξει το δρόμο για την επονομαζόμενη επιχείρηση της Τουρκίας  «Ασπίδα της Μεσογείου» στη θάλασσα νότια της Ελλάδας, ώστε να μπορεί να αποτρέπει ενδεχόμενες κινήσεις του ελληνικού στόλου στην περιοχή.

«Όλοι αναρωτιόντουσαν πώς μπορεί να υπάρξει συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και της Τυνησίας», γράφει η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak, με την απάντηση να τη δίνει ο Τούρκος απόστρατος αντιναύαρχος Τζεμ Γκιουρντενίζ, ο οποίος αποκάλυψε τον πραγματικό λόγο της επίσκεψης του Ερντογάν στην Τυνησία.

Τον λόγο της επίσκεψης Ερντογάν στην Τυνησία, χθες ανήμερα Χριστουγέννων, αποκαλύπτει σήμερα, στην εφημερίδα, ο εμπνευστής του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας, απόστρατος αντιναύαρχος Τζεμ Γκιουρντενίζ.

Στην Τρίπολη αρχές Ιανουαρίου ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας

Εν τω μεταξύ, ο ύπατος εκπρόσωπος της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ, σκοπεύει να μεταβεί στη λιβυκή πρωτεύουσα Τρίπολη στις 7 Ιανουαρίου, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας, Γερμανίας, Ηνωμένου Βασιλείου και Ιταλίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) της Λιβύης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Λίβυος υπουργός Εξωτερικών Ταχίρ Σιγιάλα είχε αργά την Παρασκευή το βράδυ τηλεφωνική συνομιλία με τον Μπορέλ με θέμα συζήτησης την κατάσταση στη Λιβύη.

«Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος εξέφρασε την πρόθεση να επισκεφτεί την Τρίπολη στις 7 Ιανουαρίου, μαζί με τους ΥΠΕΞ Γαλλίας, Γερμανίας, Ηνωμένου Βασιλείου και Ιταλίας για να έχουν συνομιλίες με τον επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) Φάγιεζ αλ Σάρατζ», υπογράμμισε η ανακοίνωση που εξέδωσε αργά χθες το λιβυκό υπουργείο Εξωτερικών.

Η επίσκεψη ανακοινώθηκε ενώ οι δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) του οποίου ηγείται ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ ανέφεραν χθες ότι πλησιάζουν όλο και περισσότερο στο κέντρο της Τρίπολης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης