Το κυβερνών κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης» (AKP), είναι ο αναμφισβήτητος νικητής των επαναληπτικών εκλογών της Κυριακής.  Παίζοντας το χαρτί του αυταρχισμού με καταπιεστική πολιτική και πόλεμο εναντίον του κουρδικού εθνικισμού, πέτυχε το στόχο της αυτοδυναμίας. Έτσι θα διαθέτει πλέον 313 έδρες στην Εθνοσυνέλευση αρκετές περισσότερες από τις απαιτούμενες για μονοκομματική κυβέρνηση. Οι Τούρκοι ψηφοφόροι πήγαν μαζικά στις κάλπες με ποσοστό προσέλευσης 84,06%.

Η νίκη του ΑΚΡ αποδίδεται στους πολιτικούς ελιγμούς Νταβούτογλου που πέτυχε το κόμμα του να κερδίσει την ποθητή απόλυτη πλειοψηφία στην τουρκική Εθνοσυνέλευση. Κάτι που δεν είχε κατορθώσει να επιτύχει στις εκλογές του Ιουνίου, αλλά με τους πολιτικούς ελιγμούς του είχε αποφύγει και το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με καταμετρημένο το σύνολο σχεδόν των ψήφων της τουρκικής επικράτειας σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu το AKP κερδίζει το 49,4% των ψήφων.

Το κεμαλικό κόμμα της αντιπολίτευσης CHP συγκεντρώνει το 25, 78% κατακτώντας 135 έδρες. Όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο ηγέτης του Kemal Kılıçdaroğlu το εκλογικό αποτέλεσμα «δίνει στο κόμμα του αυξημένες ευθύνες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενθουσιασμένος ο πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan δήλωσε πως οι ψηφοφόροι «έδειξαν ότι προτιμούν την δράση και την ανάπτυξη και επιθυμούν διακαώς την ενότητα και την ακεραιότητα». Κάλεσε ακόμη τη διεθνή κοινότητα «να σεβαστεί την απόφαση του τουρκικού λαού για σταθερότητα». Χαρακτήρισε το εκλογικό αποτέλεσμα «ένδειξη πολιτικής ωριμότητας του τουρκικού λαού».

Το κουρδικό κόμμα HDP, μόλις κατόρθωσε να περάσει το εμπόδιο του 10% , αφού από το 13,8% που είχε κερδίσει τον Ιούνιο, τώρα συρρικνώθηκε στο 10,5%, κατακτώντας 59 κοινοβουλευτικές έδρες (σε σχέση με τις 80 που είχε λάβει στις εκλογές του Ιουνίου). Το κόμμα του Ντεμιρτάς πάντως βλέπει το σημερινό αποτέλεσμα ως απόρροια της ηθελημένης ακραίας πόλωσης που προκάλεσε το AKP προεκλογικά.

Μεγάλος χαμένος είναι και το ακροδεξιό κόμμα Εθνικιστικής Δράσης του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που απώλεσε σχεδόν 5 ποσοστιαίες μονάδες και περιορίζεται πλέον στο 11.9% και τις 41 έδρες, σε σχέση με τις 80 που είχε κέρδισε στις εκλογές του Ιουνίου.

Ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε πως «αυτή νίκη δεν είναι του ΑΚΡ αλλά του έθνους μας και των πολιτών του».

Για τον Ερντογάν πάντως μπορεί να θεωρηθεί «Πύρρειος νίκη», επειδή δεν φαίνεται να έχει το ΑΚΡ την απαραίτητη πλειοψηφία για συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που θα δίνουν την ευκαιρία να δημιουργήσει προεδρικό σύστημα (αντίστοιχο με τις ΗΠΑ και της Γαλλία) στον Ερντογάν. Και αυτό παρά την προσωπική συμμετοχή του στον προεκλογικό αγώνα, φανερά υπέρ του ΑΚΡ, παραβιάζοντας κατάφορα το άρθρο τ103 του τουρκικού Συντάγματος που προβλέπει «αμεροληψία» στην εκλογική διαδικασία του προέδρου.

Ο Ερντογάν σε λόγους του είχε χαρακτηρίσει όσους δεν συμμερίζονται τις απόψεις του ΑΚΡ «εχθρούς του έθνους».

Έτσι χάθηκε για μια ακόμη φορά η ευκαιρία να προσαχθούν στην τουρκική Δικαιοσύνη το χρονολογούμενο από τις 17 Δεκεμβρίου 2013 σκάνδαλο διαφθοράς, στο οποίο συμμετέχουν επιφανή ονόματα του ΑΚΡ συμπεριλαμβανομένων και μελών της οικογένειας Ερντογάν.

Οι συμπρόεδροι του κουρδικού κόμματος HDP Selahattin Demirtaş (αριστερά) και η Figen Yüksekdağ ανακοίνωσαν σε συνέντευξη Τύπου πως οι προεκλογικές συνθήκες για το κόμμα τους ήταν άνισες επειδή υποχρεώθηκαν να αναστείλουν όλες τις προεκλογικές συγκεντρώσεις μετά τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις εναντίον οπαδών τους.

Επίσης τους είχε διατεθεί ελάχιστος χρόνος στα τουρκικά Μέσα, ενώ το κουρδικό κόμμα δεχόταν καθημερινές επιθέσεις ότι είναι «παράρτημα του ΡΚΚ».

Πλήρης ανατροπή των δημοσκοπήσεων

Πλήρη ανατροπή των δημοσκοπήσεων δείχνει το αποτέλεσμα των επαναληπτικών εκλογών στην Τουρκία. Στις τις εκλογές της 7ης Ιoυνίου το ΑΚΡ είχε κερδίσει μόνο το 40.9% και είχε απωλέσει την αυτοδυναμία που κατείχε τα τελευταία 13 χρόνια.

«Ευχαριστώ τον Θεό» δήλωσε μέσω twitter o Νταβούτογλου

«Ευχαριστώ τον Θεό», ήταν το μήνυμα που ανήρτησε στο twitter αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου. Λίγο αργότερα δήλωσε έξω από το σπίτι του στο Ικόνιο, όπου τον περίμενε πλήθος κόσμου: «Σήμερα η νίκη αυτή είναι μια νίκη της δημοκρατίας και του τουρκικού λαού. Ευτυχώς θα συνεχίσουμε θα συνεχίσουμε να σας υπηρετούμε για ακόμη τέσσερα χρόνια, μέχρι να βρεθούμε εκ νέου στην κρίση σας το 2019».

Anadolu Agency Deutsche Welle hurriyet daily news todayszaman
Σύνταξη : Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης