Για αύριο, Παρασκευή, μετατίθεται η συνάντηση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, με τον ειδικό του σύμβουλο για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σήμερα, μεταδίδουν κυπριακά μέσα, χωρίς να αναφέρονται οι λόγοι της αναβολής.

Στη συνάντηση ο κ. Ντάουνερ θα επιδώσει στον γ.γ. την έκθεσή του για τα αποτελέσματα των συνομιλιών του Κυπριακού και θα καθορισθούν τα επόμενα βήματα των διαπραγματεύσεων. Ως εκ τούτου, μετατέθηκαν και οι συναντήσεις του κ. Ντάουνερ με εκπροσώπους των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων για τη Δευτέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, αναφερόμενος στην επερχόμενη επίδοση της έκθεσης Ντάουνερ στον γ.γ. του ΟΗΕ, γνωστοποίησε ότι ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ζήτησε ήδη ραντεβού για συνάντηση στις 27 Απριλίου. «Υποθέτω», είπε, «ότι θα συναντηθεί και με τον Χριστόφια και θα διαβουλευθεί μαζί μας για την έκθεση που θα στείλει στο Συμβούλιο Ασφαλείας».

Όσον αφορά στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, ο επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων αρκέστηκε να δηλώσει ότι, χωρίς να δει την έκθεση του γ.γ. του ΟΗΕ, δεν θα ήταν σωστό να πει ποιο θα είναι το δεύτερο βήμα.

Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε, δεν υπάρχει νόημα στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων μετά την 1η Ιουλίου, όταν η Κύπρος θα αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε., και τη θέση αυτή, όπως είπε, την έχει μεταφέρει και στον ίδιο τον Μπαν Κι-μουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όσο θα διαρκούν οι διεργασίες για τις προεδρικές εκλογές, είναι όνειρο να περιμένει κανείς ευελιξία στο Κυπριακό από τον Χριστόφια ή από άλλον πολιτικό ηγέτη», παρατήρησε, «γι’ αυτό, κατ’ εμάς και κατά τον γ.γ. δεν είναι πιθανό ένα αποτέλεσμα. Γι’ αυτό και δεν είμαστε υπέρ της συνέχισης των συνομιλιών», σε αντίθεση με τους Ελληνοκυπρίους.

Εάν τώρα ο γενικός γραμματέας πει ότι αναστέλλει τις συνομιλίες ή ότι συνεχίζονται μετά τις προεδρικές εκλογές, συνέχισε ο Ντερβίς Έρογλου, τότε έχουμε και εμείς να πούμε, διαμηνύοντας πως οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι χωρίς εναλλακτικές, καθώς -όπως ανέφερε- «έχουν το δικό τους κράτος».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης