«Ευρώπη δύο ταχυτήτων» βλέπει ο Σρέντερ

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 7 Ιουνίου 2013, 02:00
«Ευρώπη δύο ταχυτήτων» βλέπει ο Σρέντερ
Οι χώρες της Ευρώπης πρέπει να απομακρυνθούν από την υπερβολική λιτότητα και να δώσουν προτεραιότητα σε πολιτικές τόνωσης της οικονομικής ανάπτυξης, τόνισε ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ.

«Τα ευρωπαϊκά κράτη δεν θα πρέπει να διστάζουν μπροστά στις επώδυνες μεταρρυθμίσεις, αν θέλουν να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικά. Δεν υπάρχει επιλογή μεταξύ ανάπτυξης και λιτότητας. Το ζήτημα είναι πιο περίπλοκο. Χρειαζόμαστε δημοσιονομική πειθαρχία. Χρειαζόμαστε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Πρέπει όμως να προσθέσουμε και αναπτυξιακά στοιχεία στα προγράμματα λιτότητας», εξήγησε στη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση του γερμανοβρετανικού Φόρουμ στο Λονδίνο.

Αναφερόμενος στη νέα οικονομική τάξη ο πρώην Καγκελάριος μίλησε για μια «Ευρώπη δύο ταχυτήτων», υπογραμμίζοντας πως «η Ευρώπη χρειάζεται πιο συνεκτικές δομές προκειμένου να μπορεί να είναι ανταγωνιστική διεθνώς».

«Στον πυρήνα μια Ευρώπη, η οποία αναπτύσσεται πολιτικά πιο γρήγορα και στο περιθώριο μια Ευρώπη η οποία επιθυμεί περισσότερη αυτονομία. Η απόσταση διευρύνεται μεταξύ των χωρών που μπορούν και θέλουν να προχωρήσουν πιο γρήγορα προς την συνοχή και μεταξύ εκείνων οι οποίες θέλουν να κινηθούν πιο αργά, όπως η Βρετανία. Οι χώρες της Ευρωζώνης θα πετύχουν μεγαλύτερη συνοχή από τις άλλες», επεσήμανε επίσης.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 7 Ιουνίου 2013, 02:00