Φαμπιούς: «Η προσφυγική κρίση θέτει υπό αμφισβήτηση τον λόγο ύπαρξης της Ευρώπης»

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2015, 10:49
Φαμπιούς: «Η προσφυγική κρίση θέτει υπό αμφισβήτηση τον λόγο ύπαρξης της Ευρώπης»
H κρίση των προσφύγων θέτει σε αμφισβήτηση «τη λειτουργία και τον λόγο ύπαρξης της Ευρώπης» δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σε σειρά ευρωπαϊκών εφημερίδων.

«Η Ευρώπη έχει γνωρίσει και άλλες κρίσεις. Αλλά τώρα, κατά κάποιον τρόπο, τίθεται εν αμφιβόλω ο ίδιος ο λόγος ύπαρξης και η λειτουργία της» τονίζει ο Φαμπιούς στις εφημερίδες «Le Figaro», «La Τribune de Geneve», «El Pais», «La Repubblica», «Le Soir».

«Είναι ψευδαίσθηση να πιστεύουμε ότι η λύση για τον καθένα είναι η επαναφορά των εθνικών συνόρων. Αλλά οφείλουμε να έχουμε την εντιμότητα να πούμε ότι πέρα από την αναγκαία αλληλεγγύη απέναντι στους πρόσφυγες δεν μπορούμε να έχουμε ορθάνοικτες τις πόρτες προς όλους τους οικονομικούς μετανάστες. Διαφορετικά, τι θα συμβεί; Χάος, κατακερματισμός, στροφή, και των πνευμάτων, προς τα άκρα, με βαριές συνέπειες για την Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα. Για παράδειγμα, πώς θα διεξαχθεί το βρετανικό δημοψήφισμα τον επόμενο χρόνο, εάν το θέμα των προσφύγων δεν έχει διευθετηθεί;» επισημαίνει.

«Δεν θα φθάσουμε στη λύση μέσω των εθνικών εγωισμών» δηλώνει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών και προτείνει τη λειτουργία «κέντρων υποδοχής και καταγραφής (hotspot) στις χώρες εισόδου, την οργάνωση ενός "συστήματος ισότιμης κατανομής", την παροχή βοήθειας προς "τις χώρες εκτός της Ένωσης που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή (Τουρκία, Λίβανος, Ιορδανία)».

«Εάν δεν ενεργήσουμε με ταχύτητα, οι κίνδυνοι έκρηξης είναι υπαρκτοί και υπολογίσιμοι, και οι συνέπειες θα είναι πολλαπλές» διαμηνύει.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2015, 11:02