Του Κώστα Μπετινάκη

Οι παλινωδίες γύρω από την αναχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία έχουν προκαλέσει ποικίλα σχόλια στα διεθνή Μέσα, με τα πιο αιχμηρά να είναι στα αποκαλούμενα «εναλλακτικά», στο διαδίκτυο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ron Paul (*) σχολιάζει από τις στήλες του «Information Clearing House» πως αμφιβάλλει «κατά πόσον ο Τραμπ έχει κάποια ισχύ στα θέματα εξωτερικής πολιτικής».

Και επισημαίνει: «Όταν ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωνε πριν από μερικές εβδομάδες ότι “οι ΗΠΑ θα απομακρύνουν τα στρατεύματά τους από τη Συρία και πιθανώς να μειώσουν και τη δύναμη που έχει αποσταλεί στο Αφγανιστάν”, οι νεοσυντηρητικοί Ρεπουμπλικάνοι, τα Μέσα του Συρμού και η βιομηχανο-στρατιωτική σύνθεση, αναστατώθηκαν».

Ο υπουργός Άμυνας Μάτις σε ένδειξη διαφωνίας υπέβαλε την παραίτησή του. Αλλά και όλοι εκείνοι που είχαν συμμετάσχει στην απόφαση για την ανατροπή του Άσαντ στη Συρία και είχαν αποστείλει όπλα στους τζιχαντιστές προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος τους. Χωρίς να σχολιάσουν τα δισεκατομμύρια που δαπανήθηκαν για να επιτευχθεί η επιθυμητή «καθεστωτική αλλαγή στη Συρία», αιφνιδιάστηκαν και δεν έχουν ακόμη αντιδράσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, ο προεδρικός σύμβουλος για ζητήματα Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο με δηλώσεις τους άφησαν να φανεί πως το η στρατιωτική αποχώρηση που προανήγγειλε μέσω Twitter ο Ντόναλντ Τραμπ «δεν πρόκειται να εφαρμοσθεί και δεν αποτελεί μέρος της αμερικανικής εξωτερικής».

Κατόπιν ο Μπόλτον είπε πως «θα γίνει μεταφορά των Αμερικανών στρατιωτών από τη Συρία στο Ιράκ για να συνεχισθεί ο πόλεμος εναντίον των τζιχαντιστών».

Με τίτλο «Αγνοήστε τις δηλώσεις, κοιτάξτε τις πράξεις», η δημοσιογράφος Caitlin Johnstone παραθέτει σειρά άρθρων στα οποία διακρίνεται πως «ο κόσμος έχασε τον νου του προσπαθώντας να ερμηνεύσει την απόφαση Τραμπ».

Ακόμη και εκείνοι που ουδέποτε είχαν χρησιμοποιήσει την έκφραση «Κούρδοι» σε κείμενά τους άρχισαν να γίνονται περισπούδαστοι αναλυτές, ειδικοί στη γεωπολιτική δυναμική που διαμορφώνεται ανάμεσα στην τουρκική κυβέρνηση και το μέτωπο YPG των Κούρδων της Συρίας.

Από την άλλη, ανέλπιστη υποστήριξη στην πολιτική της «ΜΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ» και την «αντιιμπεριαλιστική πολιτική του προέδρου» ήρθε από δύο Δημοκρατικούς: τον βουλευτή Ted Liu και τη γερουσιαστή Elizabeth Warren.

Αλλά και ο εναπομείνας υποστηρικτής του εκλιπόντος ακροδεξιού γερουσιαστή John McCain, ο γερουσιαστής Lindsey Graham, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πως η απόφαση Τραμπ να καθυστερήσει την αμερικανική αποχώρηση από τη Συρία ήταν «έξυπνη πράξη». Η υποστήριξη του Άνταμς στον «πόλεμο χωρίς τέλος» και στην παράταση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στη Συρία αποτελεί συνέχεια της πολιτικής του Μακέιν.

Οι υποστηρικτές της «αμερικανικής αυτοκρατορίας» πάντοτε είχαν αντιρρήσεις σε οποιαδήποτε απόφαση που οι κανονικοί πολίτες θεωρούν «επιστροφή στην κανονικότητα», επειδή είναι αντίθετη με την πολιτική του επεκτατισμού.

Στην ιστοσελίδα consortiumnews.com ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Senator Dick Black υποστηρίζει πως τα Μέσα του Συρμού αρνούνται να παραδεχθούν ότι «η σκληρή μάχη εναντίον των τζιχαντιστών του ISIS και της al Qaeda έχει ολοκληρωθεί στη Συρία. Αντίθετα, δεν θεωρούν τη μάχη εναντίον της ιρανικής ανάμειξης στο συριακό».

Με όλα τούτα έχουμε τη ρητορική Τραμπ για τη Συρία να διαφέρει στους κόλπους της διακυβέρνησής του, με προεξάρχοντες τους Μπόλτον και Πομπέο, αλλά και στελέχη των ρεπουμπλικάνων να προσπαθούν να δώσουν δικές τους εξηγήσεις στις προεδρικές εξαγγελίες.

«Είτε ο πρόεδρος Τραμπ λέει κουβέντες που του αρέσει να τις ακούει αλλά δεν έχει σκοπό να τις εφαρμόσει ή έχει ξεπερασθεί από το βαθύ παρακράτος» επισημαίνει ο γερουσιαστής Dick Black.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης