Υπό τον έλεγχο του στρατού βρίσκεται πλέον το δημόσιο ραδιόφωνο και η κρατική τηλεόραση στη Γουινέα-Μπισάου της Αφρικής, μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

 Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως δυνάμεις του στρατού έχουν περικυκλώσει την κατοικία του πρωθυπουργού, Carlos Gomes Junior, την ίδια στιγμή που μέλη των δυνάμεων Ασφαλείας έχουν καταλάβει στρατηγικές θέσεις στην πρωτεύουσα Μπισάου, εμποδίζοντας την πρόσβαση ξένων δημοσιογράφων σε κρατικά κτήρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Περίπου δέκα ένοπλοι στρατιωτικοί εισέβαλαν στο κτήριο του ραδιοφωνικού σταθμού και το εκκένωσαν», τόνισε κάτοικος της πρωτεύουσας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο στρατός επιχειρεί να καταλάβει την εξουσία, σε ένα κράτος όπου ο μέσος κάτοικος ζει με λιγότερα από 2 δολάρια την ημέρα. Πρώην αποικία της Πορτογαλίας, η Γουινέα-Μπισάου έχει έντονο ιστορικό σε πραξικοπήματα και αποστασίες του στρατού. Η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών να είναι προγραμματισμένος για τις 29 Απριλίου. Ο νικητής της εκλογικής διαδικασίας θα αντικαταστήσει τον Malam Bacai Sanha, ο οποίος πέθανε στο Παρίσι τον περασμένο Ιανουάριο ύστερα από μακρά νοσηλεία.

Ενδεικτικό της κατάστασης αβεβαιότητας που επικρατεί εδώ και δεκαετίες στην αφρικανική χώρα αποτελεί το γεγονός πως από το 1994 κανένας πρόεδρος δεν έχει ολοκληρώσει τη θητεία του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε επίσης:
Γουινέα-Μπισάου: Οι εκλογές «βάφτηκαν» με αίμα, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2012, 05:00

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης