Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, με τις δύο μεγάλες οικονομίες της νομισματικής ένωσης, τη Γερμανία και τη Γαλλία, να προσπαθούν να βρουν κοινό τόπο και να παρουσιάσουν ένα ενιαίο σχέδιο έως τον Ιούνιο. Σε σημερινή του παρέμβαση ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Φρανσουά ντε Γκαλό, προσέφερε ουσιαστικά το στήριγμά του στο φιλόδοξο όραμα του Εμανουέλ Μακρόν, έναντι του οποίου το Βερολίνο εκφράζει ενστάσεις.

Ο Γάλλος τραπεζίτης τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός «ισχυρού» υπουργείου Οικονομικών για την Ευρωζώνη, ενώ δήλωσε ανοιχτός στη μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, αφού όπως είπε οι πιστωτικές γραμμές του ESM αυτή τη στιγμή είναι υπερβολικά περιοριστικές. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ είχε πει ότι τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης του ESM, αλλά δεν θέλει η ονομασία να περιλαμβάνει τον όρο «νομισματικός» για να αποφευχθεί η σύγχυση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως ανέφερε ο ντε Γκαλό, χρειάζεται σε θεσμικό επίπεδο ένας μηχανισμός ο οποίος θα οργανώνει τις μεταρρυθμίσεις σε δημοσιονομικό επίπεδο, σε μακροικονομικό και μικροοικονομικό. «Θα υπάρξει ανάγγκη για έναν υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο οποίος θα εφαρμόζει αυτά τα εργαλεία αποτελεσματικά» τόνισε σε εκδήλωση που οργάνωσε το think tank, OMFIF. Αν και εκτίμησε ότι η πρόσφατη επιβράδυνση της Ευρωζώνης θα είναι προσωρινή, προειδοποίησε πως οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ ανησυχούν ότι χωρίς αλλαγές στη δομή της Ευρωζώνης, θα πέσει υπερβολικά μεγάλο βάρος στη νομισματική πολιτιτική.

Πηγή: Reuters

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης