Στο πρώτο τηλεοπτικό ντιμπέιτ θα αναμετρηθούν απόψε, για πρώτη φορά, οι πέντε κυριότεροι υποψήφιοι των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, σε μία προσπάθεια να αναδείξουν τις διαφορές τους και να πείσουν τους αναποφάσιστους, οι οποίοι είναι ακόμη πολλοί.

Οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι, ο πρώην υπουργός Οικονομίας της σοσιαλιστικής κυβέρνησης Εμανουέλ Μακρόν και η πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν αναμένεται να συγκεντρώσουν τα βέλη των συνυποψηφίων τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο ντιμπέιτ θα συμμετάσχουν επίσης ο συντηρητικός Φρανσουά Φιγιόν, νικητής-έκπληξη στις προκριματικές εκλογές της Δεξιάς, ο οποίος βρέθηκε στη συνέχεια εν μέσω μιας θύελλας υποθέσεων, ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής Αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν και ο αντίπαλός του στην Αριστερά, ο σοσιαλιστής Μπενουά Αμόν.

Οι άλλοι έξι επίσημοι υποψήφιοι, οι οποίοι αποσπούν πολύ μικρά ποσοστά στην πρόθεση ψήφου, δεν θα λάβουν μέρος στο ντιμπέιτ.

Με αμυντικό ή επιθετικό ρυθμό οι συμμετέχοντες θα επιδιώξουν να κερδίσουν πόντους σε τρία θέματα – «Ποιο κοινωνικό μοντέλο;» «ποιο οικονομικό μοντέλο;» και «ποια η θέση της Γαλλίας στον κόσμο;» – αφού θα έχουν περιγράψει με τη σειρά του ο καθένας «τον πρόεδρο που θέλει να είναι» μέσα σε ενάμισι λεπτό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έναν μήνα πριν από την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί σε δύο γύρους (στις 23 Απριλίου και στις 7 Μαΐου), αυτό που διακυβεύεται είναι κυρίως η ψήφος των αναποφάσιστων, οι οποίοι εμφανίζονται ενοχλημένοι από μία προεκλογική εκστρατεία η οποία σημαδεύτηκε από διάφορες υποθέσεις, είδε την Αριστερά να διασκορπίζεται και έναν ικανό αριθμό παραδοσιακών προγραμμάτων να ανατρέπεται: περίπου το 40% «ενδέχεται ακόμη να αλλάξει άποψη» και μόνο τα δύο τρίτα των εκλογέων είναι σίγουροι ότι θα πάνε να ψηφίσουν στον πρώτο γύρο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης