Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής δεν διαδραμάτισε απολύτως κανέναν ρόλο στην απόπειρα πραξικοπήματος η οποία εκδηλώθηκε αυτή την εβδομάδα στην Γκάμπια, σύμφωνα με αξιωματούχο του State Department.

Η τοποθέτηση αυτή έγινε καθώς Mέσα ενημέρωσης της Γκάμπια και πολλοί αναλυτές τόνισαν πως ορισμένοι από τους δράστες της επίθεσης εναντίον κυβερνητικών κτιρίων στην Μπανζούλ ήταν Αμερικανοί υπήκοοι ή είχαν διπλή υπηκοότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν διαδραμάτισε απολύτως κανέναν ρόλο στα γεγονότα τα οποία έλαβαν χώρα στην Μπανζούλ», δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας πως η αμερικανική πρεσβεία στην πρωτεύουσα της Γκάμπια παραμένει ανοικτή και λειτουργεί κανονικά.

«Η Μπανζούλ είναι αυτή τη στιγμή ήρεμη και δεν έχουμε λάβει καμιά αναφορά περί βίαιων επεισοδίων», ανέφερε ο ίδιος.

Την Τρίτη το State Department καταδίκασε σθεναρά την αποτυχημένη απόπειρα εκδήλωσης στρατιωτικού πραξικοπήματος και κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να αποφύγουν τη συνέχιση των βιαιοτήτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξάλλου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε την απόπειρα να εκδηλωθεί στρατιωτικό πραξικόπημα στην Γκάμπια και να ανατραπεί ο πρόεδρος της χώρας, Γιαχία Τζαμέ, ο οποίος κυβερνά τα τελευταία 20 χρόνια.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν ζήτησε από την πλευρά του να διεξαχθεί έρευνα για τα γεγονότα.

Ο πρεσβευτής του Τσαντ στον ΟΗΕ, ο Σερίφ Μαχάματ Ζενέ, ο οποίος προέδρευε του Συμβουλίου Ασφαλείας, ανακοίνωσε επίσης ότι ο ειδικός επιτετραμμένος του Οργανισμού στη δυτική Αφρική έλαβε εντολή να μεταβεί το ταχύτερο στην Γκάμπια για να ερευνήσει τα γεγονότα και να ενημερώσει το Συμβούλιο.

Ο πρόεδρος της Γκάμπια επέστρεψε στη Μπανζούλ τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, μερικές ώρες μετά την αποτυχημένη απόπειρα εκδήλωσης στρατιωτικού πραξικοπήματος η οποία εγείρει σε πολλούς παρατηρητές φόβους περί ενός νέου κύματος σκληρής καταστολής στη χώρα.

Σημειώνεται ότι ομάδα βαριά οπλισμένων ανδρών υπό την ηγεσία ενός απότακτου αξιωματικού του στρατού, σύμφωνα με τις Αρχές, επιτέθηκε στο προεδρικό μέγαρο τα ξημερώματα της Τρίτης, αλλά αποκρούστηκε από δυνάμεις πιστές στον πρόεδρο Τζαμέ.

Ο 49χρονος Τζαμέ, ο οποίος είχε καταλάβει με αναίμακτο πραξικόπημα την εξουσία το 1994, όταν ήταν ακόμη λοχαγός του στρατού, έχει επικριθεί από μη κυβερνητικές οργανώσεις για σωρεία παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και από διάφορες πλευρές για τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις που έχει κάνει κατά καιρούς, όπως το ότι είχε «θεραπεύσει το AIDS» με ένα παρασκεύασμα από βρασμένα βότανα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης