Οι Αιγύπτιοι διαδηλωτές παραμένουν στο κέντρο του Καΐρου και υπόσχονται ότι θα μείνουν, εκεί μέχρι να ανατραπεί ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, η τύχη του οποίου φαίνεται να βρίσκεται στα χέρια του στρατού, αφού οι πιέσεις όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και από το εξωτερικό ολοένα και πληθαίνουν.

Οι διαδηλωτές έχουν κηρύξει σήμερα γενική απεργία και για αύριο έχει προγραμματιστεί πορεία «διαμαρτυρίας ενός εκατομμυρίου ανθρώπων», ζητώντας τον εκδημοκρατισμό της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την πρόταση για απεργία διατύπωσαν πρώτοι οι εργαζόμενοι στο Σουέζ: «Συμφωνήσαμε με τους εργαζομένους στο Σουέζ και θα αρχίσουμε γενική απεργία, μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας» τόνισε ο Μοχάμεντ Ουακέντ, ένας από τους οργανωτές.

«Ο στρατός πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στην Αίγυπτο και τον Μουμπάρακ» γράφει ένα από τα πανό στην πλατεία Ταχρίρ, στο κέντρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, όπου οι διαδηλωτές μοιράζονται τα τρόφιμα με τους στρατιώτες που εστάλησαν εκεί, για να αποκαταστήσουν την τάξη.

Από την πλευρά τους, οι Η.Π.Α., σύμμαχος της Αιγύπτου που έχει βοηθήσει οικονομικά τη χώρα από τα πρώτα χρόνια που είχε βρεθεί στην εξουσία ο Μουμπάρακ, δήλωσαν σχεδόν ανοικτά πως θέλουν να φύγει. Τόσο ο πρόεδρος Ομπάμα όσο και η υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, έκαναν λόγο για «ειρηνική μετάβαση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μεταξύ, αποκαθίσταται σταδιακά η τάξη και η ασφάλεια στις μεγάλες πόλεις της Αιγύπτου. Περισσότεροι στρατιώτες περιπολούν στους δρόμους, με στόχο να ηρεμήσουν οι κάτοικοι που πανικοβλήθηκαν από τις μαζικές λεηλασίες που ακολούθησαν των ταραχών. Ο στρατός έχει αναλάβει επίσης να σταματήσει κάθε παράνομη δραστηριότητα, αλλά δεν φαίνεται να σκοπεύει να στραφεί ανοιχτά κατά των διαδηλωτών.

«Τις επόμενες ημέρες θα αποκατασταθεί η ασφάλεια και η σταθερότητα. Θα επιτρέψουμε τις διαδηλώσεις. Όλοι έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν την άποψή τους. Ακούμε και προσπαθούμε να βοηθήσουμε όλες τις πλευρές. Δεν είμαστε εδώ για να σταματήσουμε κανέναν. Αυτοί είναι οι δικοί μας άνθρωποι» επεσήμανε ο ταξίαρχος Ατέφ Σαΐντ από το Σουέζ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης