Δεκατρείς τοπικοί βουλευτές του αντιμεταναστευτικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) σκοτώθηκαν σήμερα εξαιτίας των αντισημιτικών απόψεων που εξέφρασε συνάδελφός τους, σε μια δυνητικά επιζήμια διάσπαση στο δεξιό πολιτικό σχήμα, που καταγράφει άνοδο της δημοτικότητάς του το τελευταίο διάστημα.

Η AfD βλέπει τα ποσοστά της να αυξάνονται στη Γερμανία, εν μέρει εξαιτίας της κρίσης των μεταναστών στην Ευρώπη και του γεγονότος ότι πάνω από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες έφθασαν στη χώρα την περασμένη χρονιά. Το κόμμα αυτό καταλαμβάνει πλέον έδρες στα οκτώ από τα δεκαέξι κοινοβούλια των ομόσπονδων κρατιδίων της Γερμανίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως ο Βόλφγκανγκ Γκίντεον, πρώην γιατρός που εξελέγη βουλευτής με την AfD στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης (νότια), προκάλεσε αγανάκτηση όταν είπε ότι η άρνηση του Ολοκαυτώματος είναι μια θεμιτή άποψη.

Η άρνηση του Ολοκαυτώματος συνιστά ποινικό αδίκημα στη Γερμανία.

Ο Γεργκ Μόιτεν, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της AfD στην τοπική βουλή της Βάδης-Βυρτεμβέργης και συμπρόεδρος του κόμματος σε εθνικό επίπεδο, ηγήθηκε της διάσπασης που εκδηλώθηκε σήμερα. Ο Μόιτεν και άλλοι 12 κοινοβουλευτικοί του κόμματος ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από την ΚΟ, η οποία ως τώρα αριθμούσε 23 μέλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο αντισημιτισμός δεν μπορεί και δεν πρέπει να έχει καμιά θέση στην AfD», ανέφερε ο Μόιτεν.

Η κοινοβουλευτική ομάδα της AfD είχε απορρίψει νωρίτερα την απόπειρα του Μόιτεν για την αποπομπή του Γκίντεον από το κόμμα. Αντ’ αυτού τον έθεσαν σε διαθεσιμότητα, ενόψει μιας ανεξάρτητης εξέτασης του γραπτού του έργου.

Η εθνική ηγεσία της AfD ανέφερε σε δική της ανακοίνωση ότι δεν υπάρχει θέση για αντισημιτικές θέσεις στο κόμμα και επέκρινε τα στελέχη του κόμματος που αντιστάθηκαν στην αποπομπή του Γκίντεον.

Η εθνική ηγεσία «αποστασιοποιείται από τα μέλη που δεν αποχώρησαν από την κοινοβουλευτική ομάδα μαζί με τον Γεργκ Μόιτεν. Από εδώ και στο εξής θα αναγνωρίζουμε μόνο τον Γεργκ Μόιτεν και τα μέλη που αποχώρησαν μαζί του ως εκπροσώπους της AfD στη βουλή της Βάδης-Βυρτεμβέργης», όπως ανέφερε σε μια ανακοίνωσή της.

Μια δημοσκόπηση της εταιρείας INSA η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα φέρει το ποσοστό της AfD στο 14,5%, αυξημένο κατά 0,5% σε σύγκριση με προηγούμενη έρευνα. Η Ένωση Χριστιανοδημοκρατών/Ένωση Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ πιστώνεται 30% των προθέσεων ψήφου και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), το κεντροαριστερό κόμμα που αποτελεί τον ήσσονα κυβερνητικό εταίρο, 21%.

Στη Γερμανία διεξάγονται ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές το 2017.

Τον Μάιο ο αντιπρόεδρος της AfD, ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ, προκάλεσε πολιτική θύελλα όταν δήλωσε πως οι Γερμανοί δεν θα ήθελαν να είναι γείτονες του αστέρα του ποδοσφαίρου και της εθνικής ομάδας Ζερόμ Μπόατενγκ, ο οποίος έχει γεννηθεί στο Βερολίνο κι έχει γκανέζο πατέρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης