Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊινμάιερ καταδίκασε και πάλι αυστηρά την εισβολή στο κτίριο του Ράιχσταγκ κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων εναντίον των μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού το Σαββατοκύριακο.

«Οι σημαίες του Ράιχ και οι πολεμικές σημαίες του Ράιχ στα σκαλιά του ελεύθερου εκλεγμένου γερμανικού κοινοβουλίου, δεν είναι μόνο (μια εικόνα) αποκρουστική, αλλά λαμβανομένης υπόψη και της ιστορίας αυτού του χώρου εντελώς αφόρητη», δήλωσε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ σήμερα στο Βερολίνο παρουσία των αστυνομικών, οι οποίοι εμπόδισαν τους διαδηλωτές να εισέλθουν στο κτίριο του Ράιχσταγκ το Σάββατο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν ανεχόμαστε την αντιδημοκρατική υποδαύλιση και καμία υποβάθμιση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας», πρόσθεσε ο αρχηγός του γερμανικού κράτους, ο οποίος ευχαρίστησε τους αστυνομικούς για την παρέμβασή τους.

 

«Η δημοκρατία μας ζει και μπορεί να αντισταθεί στους εχθρούς της. Ωστόσο, η υπεράσπιση της φιλελεύθερης δημοκρατίας δεν είναι αποκλειστική ευθύνη της αστυνομίας. Αντιθέτως, αυτό είναι περισσότερο καθήκον της κοινωνίας ως συνόλου και του κάθε ατόμου ξεχωριστά. Ο ακροδεξιός εξτρεμισμός έχει βαθιές ρίζες στην κοινωνία μας, αποτελεί μια σοβαρή απειλή. Εκείνοι που δεν οριοθετούνται ενεργά από αυτόν ταυτίζονται μαζί του», πρόσθεσε ο Σταϊνμάιερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον σοσιαλδημοκράτη (SPD) υπουργό Εσωτερικών του Βερολίνου, Αντρέας Γκάιζελ, «το Σάββατο, περίπου 3.000 οπαδοί του Ράιχ και (άλλοι) εξτρεμιστές» διαδήλωσαν στο Βερολίνο. Συμμετείχαν στις διαμαρτυρίες ενάντια στους ισχύοντες κανόνες για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές έσπασαν ένα προστατευτικό κιγκλίδωμα  του κτιρίου του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου (Reichstag)  και όρμησαν προς τις σκάλες. Αρχικά, τρεις αστυνομικοί κατάφεραν να τους θέσουν υπό έλεγχο και τελικά οι υπάλληλοι κατάφεραν να τους εμποδίσουν να εισέλθουν στο κτίριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης