Σε πένθος έχει βυθιστεί η Γερμανία από τις πλημμύρες που προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές και οδήγησαν στον θάνατο δεκάδες ανθρώπους.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τουλάχιστον 1.300 άνθρωποι αγνοούνται μετά τις πλημμύρες στην περιοχή Μπαντ Νόιεναρ-Αρβάιλερ της Ρηνανίας-Παλατινάτου, ενώ τα θύματα από τις καταστροφές λόγω της κακοκαιρίας ανέρχονται στα 93. Μάλιστα για «ακόμα περισσότερους νεκρούς» έκανε λόγο εκπρόσωπος των τοπικών αρχών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα πάντως με την ίδια εκπρόσωπο, το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή έχει παραλύσει, γεγονός το οποίο, όπως είπε, έχει ως συνέπεια πολλοί που θεωρούνται αγνοούμενοι να μην μπορούν να επικοινωνήσουν.

 

«Ελπίζουμε να συμβαίνει αυτό» δήλωσε η εκπρόσωπος της τοπικής διοίκησης, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι οι νεκροί αναμένεται να αυξηθούν, χωρίς ωστόσο να δώσει συγκεκριμένο αριθμό. «Υπάρχουν άνθρωποι νεκροί, άνθρωποι αγνοούμενοι, άνθρωποι που βρίσκονται σε κίνδυνο. Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοια καταστροφή. Είναι πραγματικά τρομακτικό» δήλωσε η πρωθυπουργός της Ρηνανίας-Παλατινάτου Μαλού Ντράιερ (SPD).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Από την πλευρά του ο Άρμιν Λάσετ, πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, η οποία βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο της καταστροφής, συνέδεσε τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών -καύσωνας και κατόπιν σφοδρές βροχοπτώσεις- με την κλιματική αλλαγή. Ο κ. Λάσετ έχει δεχθεί κατ’ επανάληψη κριτική για τη στήριξη που προσφέρει στα ανθρακωρυχεία της περιοχής του και για την ταυτόχρονη παρακώλυση της εγκατάστασης ανεμογεννητριών.

Ο καθηγητής Ωκεανοφυσικής στο Ινστιτούτο του Πότσνταμ για την Έρευνα της Κλιματικής Επίδρασης Στέφαν Ράμστορφ δήλωσε ωστόσο ότι είναι ακόμη ασαφές εάν οι βροχοπτώσεις της δυτικής Γερμανίας αποτελούν άμεσο αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη. «Μπορούμε όμως να πούμε ότι τέτοια γεγονότα γίνονται όλο και πιο συχνά, λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου» διευκρίνισε.

Ο Άρμιν Λάσετ, ο οποίος παρενέβη χθες το βράδυ σε ζωντανή εκπομπή του ZDF από το Στόλμπεργκ στο Άαχεν, μια από τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από τις πλημμύρες, τόνισε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αποκατασταθούν όσο γίνεται πιο σύντομα κατεστραμμένοι δρόμοι, γέφυρες και άλλες εγκαταστάσεις.

Τις προσπάθειες των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης και των Ενόπλων Δυνάμεων που επιχειρούν στις πληγείσες περιοχές συνδράμουν Αμερικανοί εθελοντές από τη γειτονική αεροπορική βάση του Σπανγκντάλεμ, με τη διανομή εκατοντάδων σάκων με άμμο στους κατοίκους της περιοχής.

«Καταστροφή με ανθρώπινη υπογραφή»

Η κλιματική αλλαγή που είναι αποτέλεσμα της αλόγιστης εκμετάλλευσης της φύσης από τον άνθρωπο ευθύνεται για την τραγωδία στη Γερμανία, λέει στο πρωτοσέλιδο της η Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία ένα εικοσιτετράωρο μετά τις πολύνεκρες καταστροφές δεν κρύβεται πίσω από το δάχτυλο της για να υποδείξει τον πραγματικό ένοχο: «Καταστροφή με ανθρώπινη υπογραφή» είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου άρθρου της.

«Πρόκειται και για μια καταστροφή που σχετίζεται αναμφίβολα με την κλιματική αλλαγή. Όσοι κάνουν λόγο για τυχαίο ακραίο καιρικό φαινόμενο και χωρίς προηγούμενο φυσική καταστροφή αγνοούν καθοριστικά επιστημονικά στοιχεία και πρόσφατες έρευνες: Με άλλα λόγια τη σχέση μεταξύ κλιματικής αλλαγής και αύξησης ακραίων καιρικών φαινομένων», σχολιάζει η εφημερίδα και προσθέτει:

«Θα ήταν φυσικά πρόωρο να αποδώσουμε τις καταστροφικές επιπτώσεις του βαρομετρικού χαμηλού Μπερντ αποκλειστικά και μόνο στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Εδώ όμως έχουμε να κάνουμε με τους νόμους της θερμοδυναμικής, οι οποίοι διέπουν τη φύση, το κλίμα και τον καιρό. Κάθε επιπλέον βαθμός στη θερμοκρασία του πλανήτη επιταχύνει τον κύκλο του νερού. Δηλαδή: Υψηλότερη θερμοκρασία κατά ένα βαθμό συνεπάγεται για την ατμόσφαιρα σχεδόν 7% περισσότερο νερό, το οποίο θα μετατραπεί σε βροχή. Δεν μπορούμε πια να αρνούμαστε την πικρή αλήθεια, στην οποία καταλήγουν οι επιστημονικές έρευνες. Οι μεγάλες καταστροφές στη δυτική Γερμανία φέρουν και τη δική μας υπογραφή. Είναι αδύνατο να ξεγελάσουμε τη φυσική και τους νόμους της Φύσης».

taz: «Τίποτα δεν θα είναι πια όπως παλιά»

«Δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις πλημμύρες σε περιοχές της δυτικής Γερμανίας. Το μέγεθος των ζημιών παραμένει  ακόμα άγνωστο», γράφει η taz με τίτλο «Τίποτα δεν θα είναι πια όπως παλιά». Η εφημερίδα του Βερολίνου σημειώνει: «Ένα είναι ωστόσο ήδη σαφές. Η κλιματική αλλαγή είναι μια πρόκληση, η οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά από την ανθρωπότητα. Είναι σωστό και απαραίτητο η Γερμανία να συμβάλει σε αυτή τη προσπάθεια και να περιορίσει δραστικά τις εκπομπές ρύπων. Τους μεγάλους στόχους τους πετυχαίνεις ωστόσο μόνο όταν είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου».

Τραγωδία και στο Βέλγιο

Τους 12 έφτασαν οι νεκροί από τις πλημμύρες στη Βαλλονία, όπως μετέδωσε το rtbf. Τουλάχιστον 5 άνθρωποι αγνοούνται. Η Λιέγη, η Ναμούρ και η επαρχία του Λουξεμβούργου βρίσκονται στο έλεος των καταστροφών. Οι αρχές της Λιέγης προχώρησαν στην εκκένωση σπιτιών υπό το φόβο υπερχείλισης του ποταμού Μεύση. Την ίδια ώρα, περισσότεροι από 21.000 πολίτες έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ
Video – Φωτογραφίες: Deutsche Welle, Independent, BBC, AP, Bloomberg

Διαβάστε επίσης: Τουλάχιστον 67 νεκροί στη Γερμανία από τις πλημμύρες

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης