ΠΚ

Η πρώτη σελίδα της εφημερίδας «Liberation» δίνει τον τόνο και εκφράζει το συναίσθημα που διακατέχει τη μεγάλη πλειοψηφία του δημοσιογραφικού κόσμου της Γαλλίας. Άρχισε στο Παρίσι η ιστορική δίκη για το μεγάλο φονικό του Ιανουαρίου 2015. Τα αδέλφια Saïd  και Chérif Kouachi και ο Amedy Coulibaly δολοφονούν στο όνομα του Αλλάχ και του Προφήτη του Μωχάμετ 17 πολίτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το φονικό άρχισε στα γραφεία της Charlie Hebdo , συνεχίστηκε στο Montrouge για να ολοκληρωθεί στο εβραϊκό σούπερ μάρκετ HyperCacher. Οι τρεις εκτελεστές που δολοφόνησαν αθώους στο όνομα της Τζιχάντ (ιερού πολέμου) σκοτώθηκαν από τις σφαίρες των αστυνομικών. Τα αδέλφια Kouachi μετά από τρία μερόνυχτα άγριου κυνηγητού μέσα σε ένα τυπογραφείο σε προάστιο του Παρισιού, ο δε Coulibaly μέσα στο σούπερ μάρκετ μετά από την επίθεση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας.

Η δίκη κρίνεται ως «ιστορική» από τους ειδικούς και από τους εκπροσώπους της νομικής επιστήμης στη Γαλλία. Οι 14 κατηγορούμενοι θα κριθούν για τον βαθμό εμπλοκής τους στην υπόθεση, χωρίς ωστόσο να βρίσκονται στην αίθουσα του δικαστηρίου οι τρεις βασικοί πρωτεργάτες της τραγωδίας, οι τρεις Τζιχαντιστές-εκτελεστές . Οι νεκροί δεν είναι σε θέση να καταθέσουν ως γνωστόν. Πάνω από 90 ΜΜΕ θα καλύπτουν αυτή τη δίκη και για πρώτη φορά στη Γαλλία η όλη διαδικασία θα μαγνητοσκοπηθεί λεπτό προς λεπτό μετά από απόφαση της φυσικής ηγεσίας της Γαλλικής Δικαιοσύνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δημοσιογραφική οικογένεια της μεγάλης αυτής ευρωπαϊκής χώρας θυμάται, πενθεί, αλλά και σκέφτεται. Η δίκη αυτή πρέπει να διεξαχθεί με τέτοιο τρόπο που θα διασφαλίζει πλήρως τους δημοκρατικούς θεσμούς και που θα εγγυάται τον απόλυτο σεβασμό όλων των αρχών που διέπουν το Γαλλικό Δίκαιο και τα κεκτημένα της γαλλικής συνταγματικής τάξης από τη μία, αλλά και το κεκτημένο της Κοπεγχάγης, που είναι η πεμπτουσία του ευρωπαϊκού αξιακού συστήματος αναφοράς. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης