Λουτρό αίματος στη Μόσχα, από δύο ισχυρές εκρήξεις σε κεντρικούς σταθμούς του Μετρό, που προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 38 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 64.

Πρόκειται για βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας, που διαπράχθηκαν από γυναίκες, τις γνωστές ως «μαύρες χήρες», μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων που συνδέονται με την περιοχή του Βορείου Καυκάσου, όπως δήλωσε ο αρχηγός των ειδικών υπηρεσιών της Ρωσίας (FSB).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εγκέφαλος των επιθέσεων θεωρείται ο ηγέτης της τσετσενικής αντάρτικης οργάνωσης «Εμιράτο του Καυκάσου» Ντοκού Ουμάροφ, ο οποίος απείλησε στις 15 Φεβρουαρίου να μεταφέρει τον πόλεμο στις ρωσικές πόλεις.

«Το αίμα δεν θα περιορισθεί πια στις πόλεις και τα χωριά μας. Ο πόλεμος έρχεται στις πόλεις τους», είχε προειδοποιήσει σε συνέντευξή του, που δημοσιεύθηκε στην ισλαμική ιστοσελίδα www.kavkazcenter.com.

Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε στον πολυσύχναστο σταθμό του Μετρό Lubyanka, στο κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας, στις 07:56 (τοπική ώρα). Ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν τοποθετημένος στο δεύτερο βαγόνι συρμού και εξερράγη την ώρα άφιξής του στον σταθμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία στον σταθμό Lubyanka σκοτώθηκαν τουλάχιστον 23 άνθρωποι και 17 τραυματίστηκαν. Tα περισσότερα θύματα ήταν μέσα στο βαγόνι, αλλά και στην πλατφόρμα, αναμένοντας να επιβιβαστούν στο Μετρό. Μετά την έκρηξη δεν ακολούθησε φωτιά.


Χάρτης από το Μετρό της Μόσχας

Σαράντα λεπτά αργότερα, στις 8:38 (τοπική ώρα) σημειώθηκε η δεύτερη έκρηξη, στον σταθμό Park Kultury, όπως μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία, επικαλούμενα αξιωματούχους του Υπουργείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων. Τουλάχιστον άλλοι 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν επιτόπου και 15 τραυματίσθηκαν.

Ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί, αφού οι εκρήξεις σημειώθηκαν σε ώρα αιχμής, κατά την οποία χιλιάδες πολίτες βρίσκονταν στον υπόγειο σταθμό για να μεταβούν στις δουλειές τους.

Βρέθηκαν τα σώματα των γυναικών καμικάζι

Τα υπολείμματα των σωμάτων των δύο γυναικών που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις αυτοκτονίας στους δύο σταθμούς του μετρό της Μόσχας, εντόπισαν τα σωστικά συνεργεία.

«Στο Park Kultury, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, επρόκειτο για γυναίκα καμικάζι. Όπως αποκαλύπτει η εξέταση των υπολειμμάτων του σώματος, τα εκρηκτικά ήταν τοποθετημένα στο ύψος της ζώνης. Η κατάσταση είναι η ίδια και στη Lubyanka», ο εκπρόσωπος της επιτροπής της ρωσικής εισαγγελείας που ανέλαβε την έρευνα, Βλαντίμιρ Μαρκίν.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας την οποία επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, έχει εκδοθεί ένταλμα έρευνας για δύο γυναίκες οι οποίες συνόδευσαν τις καμικάζι μέχρι το μετρό.

«Μετά την εξέταση των ταινιών από τις κάμερες ασφαλείας, έχουμε συγκεντρώσει στοιχεία για δύο γυναίκες που συνόδευσαν τις καμικάζι μέχρι την είσοδο του μετρό. Οι γυναίκες αυτές αναζητούνται», δήλωσε η συγκεκριμένη πηγή.


Πλάνα από το Μετρό της Μόσχας

«Συναγερμός» στη Νέα Υόρκη από τη διπλή επίθεση στη Μόσχα

Η αστυνομία της Νέας Υόρκης ενίσχυσε σήμερα τα μέτρα ασφαλείας στο μετρό της πόλης.

  ΟΤζον Γκρίμπελ, εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, δήλωσε χαρακτηρισικά: «Σε απάντηση στις επιθέσεις στη Μόσχα, η αστυνομία της Νέας Υόρκης θα αυξήσει την παρουσία της στο μετρό της πόλης».

Υπογράμμισε μάλιστα ότι αυτή τη στιγμή η Νέα Υόρκη δεν απειλείται και ότι τα μέτρα ελήφθησαν για «προληπτικούς λόγους», χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες για τα μέτρα αυτά.

Έρευνα για τρομοκρατία άνοιξε η εισαγγελία της Μόσχας

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα της Μόσχας Γιούρι Σιομίν, οι δύο εκρήξεις στους σταθμούς του Μετρό οφείλονται σε βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας.

Εικόνες από τις κάμερες ασφαλείας του ΜετρόΓια το λόγο αυτό οι αρχές ξεκίνησαν έρευνα για τη σχέση των δυο εκρήξεων με την «τρομοκρατία», όπως δήλωσαν στελέχη της εισαγγελίας στη ρωσική πρωτεύουσα. Σύμφωνα με πληροφορίες, παρόλο που δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ανάληψη ευθύνης, οι αρχές θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι πίσω από τα χτυπήματα κρύβονται Τσετσένοι αντάρτες.

Την ίδια ώρα ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ είπε ότι ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας θα συνεχιστεί χωρίς δισταγμό και έδωσε εντολή να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας στα μέσα μεταφοράς σε ολόκληρη τη χώρα.

«Ο αγώνας κατά του τρόμου και της τρομοκρατίας θα συνεχιστεί. Θα συνεχίσουμε τις επιχειρήσεις εναντίον των τρομοκρατών ως το τέλος και χωρίς συμβιβασμό», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος, σύμφωνα με τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία. Από τη μεριά του ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν ορκίστηκε σήμερα να «εξολοθρεύσει» τους υπεύθυνους των δύο επιθέσεων.

Σε μικρή απόσταση από τον σταθμό, όπου σημειώθηκε η πρώτη έκρηξη, βρίσκεται το αρχηγείο της ομοσπονδιακής υπηρεσίας ασφαλείας ή FSB, του διαδόχου σχήματος της KGB της σοβιετικής εποχής.

Τονίζεται δε ότι οι εκρήξεις σημειώθηκαν σε ώρα πρωινής αιχμής. Με το Μετρό της Μόσχας μετακινούνται καθημερινά σχεδον 10 εκατομμύρια επιβάτες.

Οι σημερινές εκρήξεις γίνονται λίγους μήνες μετά τη βομβιστική επίθεση που προκάλεσε τον εκτροχιασμό πολλών βαγονιών του Nevski Express, στη διαδρομή Μόσχα – Αγία Πετρούπολη, με αποτέλεσμα τον θάνατο 30 ανθρώπων. Τον Φεβρουάριο του 2004 τουλάχιστον 39 άνθρωποι σκοτώθηκαν από βομβιστική επίθεση σε συρμό του Μετρό στο σταθμό Paveletskaya της Μόσχας.

Στο πλευρό των ρωσικών Αρχών η Interpol

Η Interpol,που εδρεύει στη Λυών της Γαλλίας,σε σχετική της ανακοίνωσή αναφέρει ότι θέτει στη διάθεση των ρωσικών Αρχών «κάθε δυνατή βοήθεια στην έρευνα για τις επιθέσεις».

«Οι επιθέσεις αυτές είναι επονείδιστες και παράλογες ενέργειες και έχουν στόχο τους πολίτες»,δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ο Ζαν-Μισέλ Λουμπουτέν, αξιωματούχος της Interpol.

Διαβάστε επίσης:
Τρομοκρατικό χτύπημα ο εκτροχιασμός στη Ρωσία, 28 Νοεμβρίου 2009, 15:17
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης