Γουατεμάλα: Επαναπατρίστηκε η σορός της μικρής μετανάστριας που πέθανε στις ΗΠΑ

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 24 Δεκεμβρίου 2018, 07:28
Γουατεμάλα: Επαναπατρίστηκε η σορός της μικρής μετανάστριας που πέθανε στις ΗΠΑ
Η σορός της 7χρονης Γιακελίν Κάαλ, η οποία πέθανε μετά τη σύλληψή της από στελέχη της αμερικανικής συνοριοφρουράς στις αρχές Δεκεμβρίου, επαναπατρίστηκε μέσα σε ένα λευκό φέρετρο την Κυριακή, όταν αφίχθη στο αεροδρόμιο της Γουατεμάλας. Τη σορό της 7χρονης υποδέχθηκαν στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών της Γουατεμάλας.

Μια αυτοκινητοπομπή άρχισε κατόπιν τη μακρά διαδρομή, διάρκειας περίπου 10 ωρών, για να φθάσει οδικώς στο Σαν Αντόνιο Σεκορτές, ένα απομακρυσμένο χωριό στην ιθαγένικη κοινότητα Ρασουχά, περίπου 150 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας.

Από αυτήν την περιοχή -όπου δεν υπάρχουν ούτε ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι, ούτε ηλεκτροδότηση, ούτε ύδρευση, ούτε υπόνομοι- αναχώρησαν την 30ή Νοεμβρίου η Γιακελίν Κάαλ και ο πατέρας της, ο Νέρι, ηλικίας 29 ετών.

Την 6η Δεκεμβρίου, πέρασαν τα νότια σύνορα των ΗΠΑ, στο ύψος της ερήμου της Νέου Μεξικού, όπου συνελήφθησαν. Μετά το μακρύ, εξαντλητικό ταξίδι, η μικρή άρχισε να κάνει εμετό μέσα στο λεωφορείο που τη μετέφερε σε κέντρο κράτησης. Πέθανε την 8η Δεκεμβρίου από σηπτικό σοκ σε νοσοκομείο του Ελ Πάσο, στο Τέξας.

Ο θάνατος της Γιακελίν προκάλεσε έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις, καθώς 15.000 ασυνόδευτοι ανήλικοι συνεχίζουν να κρατούνται σε κέντρα υποδοχής στις ΗΠΑ οι υποδομές των οποίων κρίνονται ανεπαρκείς.

Η υπόθεση της μικρής είναι «λυπηρή και πολύ δύσκολη», σημείωσε η Ρίτα Ελισόντο, αναπληρώτρια γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Αρωγής στους Μετανάστες (Conamigua), καθώς το φέρετρο αποτέθηκε για λίγο σε ένα αυτοσχέδιο εκκλησάκι διακοσμημένο με έναν μαύρο σταυρό στον χώρο υποδοχής φορτίων του αεροδρομίου.

Ένας Αμερικανός βουλευτής, ο Χοακίν Κάστρο (Δημοκρατικός, Τέξας), κατήγγειλε τη 18η Δεκεμβρίου μια «σειρά» σφαλμάτων και παραλείψεων στην υπόθεση της μικρής, πριν μεταβεί στο Νέο Μεξικό, επικεφαλής αντιπροσωπείας που ερευνά τις περιστάσεις υπό τις οποίες έχασε τη ζωή της η Γιακελίν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 24 Δεκεμβρίου 2018, 07:31