Διατεθειμένη να αποσύρει τις δυνάμεις της από τα πεδία των μαχών και να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εμφανίζεται η κυβέρνηση της Δαμασκού. Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής Guardian το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός φαίνεται να εξετάζεται πλέον πολύ σοβαρά από τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και το κυβερνητικό του επιτελείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πλαίσιο αυτό, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Γκαντρί Τζαμίλ, φέρεται να παραδέχεται ότι καμία από τις δύο πλευρές –ούτε οι δυνάμεις του ελεύθερου συριακού στρατού αλλά ούτε και τα κυβερνητικά στρατεύματα- έχουν τη δυνατότητα να υπερισχύσουν στα πεδία των μαχών.

Για το λόγο αυτό το καθεστώς Άσαντ προσανατολίζεται στην έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, μέσω των οποίων ελπίζει να δοθεί μία λύση στον αιματηρό εμφύλιο που έχει κοστίσει τη ζωή σε πάνω από 100.000 ανθρώπους, ωθώντας παράλληλα 1.000.000 να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς.

Γκαντρί ΤζαμίλΕρωτώμενος για το ποιος θα εγγυηθεί ώστε αυτή η προσπάθεια για κατάπαυση του πυρός να στεφθεί με επιτυχία –καθώς προηγούμενες απόπειρες είχαν οδηγήσει σε νέο γύρο σφοδρών συγκρούσεων- απάντησε πως η διεθνής κοινότητα είναι η πλέον κατάλληλη και αρμόδια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, όπως είπε, σε κάθε περίπτωση, οι διεθνείς παρατηρητές ή κυανόκρανοι του ΟΗΕ δεν μπορούν να προέρχονται από χώρες μη φιλικές. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι απορρίπτει αποστολή στρατευμάτων από κράτη που έχουν επανειλημμένα ταχθεί κατά του καθεστώτος, εξοπλίζοντας παράλληλα τους αντικαθεστωτικούς. Ως εκ τούτου, Βρετανία και ΗΠΑ, Σαουδική Αραβία και Κατάρ, φαίνεται να βρίσκονται στη «μαύρη λίστα» της Δαμασκού.

Αναφορικά με την πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ για το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας και τις ευθύνες για τα γεγονότα της 21ης Αυγούστου και τις επιθέσεις κατά αμάχων, χαρακτήρισε τα αποτελέσματά της υποκειμενικά. Η Δαμασκός έχει δεσμευτεί να καταρτίσει αναλυτικό κατάλογο με τις αποθήκες χημικών που διαθέτει μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, έτσι ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσει η καταστροφή τους. Σε πρόσφατη συνάντησή τους στο Παρίσι οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ-Γαλλίας και Βρετανίας συμφώνησαν να διασφαλίσουν την ομαλή ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας.

«Γονάτισε η Οικονομία»

Ο Τζαμίλ εξήγησε σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα, ότι η ένοπλη σύρραξη έχει προκαλέσει τεράστιες ζημιές στην οικονομία της χώρας, καθώς, ένα μεγάλο τμήμα των υποδομών έχει μετατραπεί σε συντρίμμια, επηρεάζοντας με τον τρόπο αυτό τους ζωτικούς τομείς του εμπορίου και των εξαγωγών.

Οι ελλείψεις σε βασικά τρόφιμα και είδη νοσοκομειακής περίθαλψης είναι εμφανή ακόμα και σε συνοικίες της πρωτεύουσας, Εκτιμάται ότι οι απώλειες στο εμπορικό ισοζύγιο κυμαίνονται κοντά στα 100 δισ. δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί σε παραγωγή δύο χρόνων. Είναι η πρώτη φορά που η Δαμασκός εμφανίζεται διατεθειμένη να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, χωρίς να απαιτεί μονομερή κατάπαυση του πυρός ή αφοπλισμό των αντικαθεστωτικών.

Η είδηση έρχεται σε μία περίοδο όπου κορυφώνονται οι διεργασίες σε διεθνές διπλωματικό επίπεδο, με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία να έχουν ανοίξει το δρόμο για μία συνάντηση Κορυφής ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές, γνωστή και ως «Γενεύη 2». Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Ιούνιο η πρώτη προσπάθεια στην ελβετική πόλη, είχε στεφθεί με πλήρη αποτυχία καθώς διήρκησε μία μόνο ημέρα, χωρίς την παρουσία εκπροσώπων της αντιπολίτευσης.

Διεθνείς αναλυτές χαρακτηρίζουν την συγκεκριμένη εξέλιξη ενθαρρυντική, ωστόσο εκφράζουν τις αμφιβολίες τους αναφορικά με τη στάση της αντιπολίτευσης, καθώς ηγετικά στελέχη της έχουν επανειλημμένα ξεκαθαρίσει πως οποιαδήποτε ειρηνευτική προσέγγιση προϋποθέτει την παραίτηση του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Σε πρόσφατη τοποθέτησή του, ο Μπαράκ Ομπάμα είχε εστιάσει την προσοχή στην ανάγκη επίτευξης πολιτικής μετάβασης στην πολύπαθη χώρα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη σπουδαιότητα των εκλογών ως μέσου έκφρασης της λαϊκής βούλησης. Προς αυτή την κατεύθυνση είχε ζητήσει την παραίτηση του προέδρου Άσαντ.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα του βρετανικού Guardian

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας – Μυρτώ Τσάβαλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης