Σε συμφωνία κατέληξαν η Γαλλία, η Βρετανία και οι Η.Π.Α. για την κατάρτιση ενός «ισχυρού» σχεδίου ψηφίσματος, το οποίο θα παρουσιαστεί ενώπιον των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και θα προβλέπει την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας, μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

Νωρίτερα, Η.Π.Α. και Ρωσία είχαν δώσει τα χέρια για την εξάλειψη του χημικού οπλοστασίου της Δαμασκού έως τα μέσα του 2014, με τους διεθνείς αναλυτές να δίνουν έμφαση στους «πόντους» που κέρδισε στη διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα η Μόσχα, μετά την… υποχώρηση του Barack Obama στο θέμα της επέμβασης στη Συρία. Ειδικότερα, ο John Kerry και ο Sergei Lavrov συμφώνησαν το Σάββατο -ύστερα από τρεις ημέρες έντονων διαβουλεύσεων στη Γενεύη- ότι το καθεστώς του προέδρου Bashar al-Assad θα πρέπει να παρουσιάσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας έναν αναλυτικό κατάλογο των χημικών όπλων που διαθέτει και τα οποία θα εξουδετερωθούν έως και το καλοκαίρι του επόμενου έτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


(Από αριστερά προς τα δεξιά: William Hague, Laurent Fabius, John Kerry)

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), ο πρόεδρος της Γαλλίας, Francois Hollande, τόνισε πως σε περίπτωση που αποτύχει το σχέδιο, τότε η χρήση στρατιωτική βίας αποτελεί μια από τις εναλλακτικές της διεθνούς κοινότητας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών των Η.Π.Α. John Kerry και τον επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας William Hague στο Μέγαρο των Ηλυσίων στο Παρίσι, ξεκαθάρισε πως «θα πρέπει να τηρηθεί η αυστηρή γραμμή που άνοιξε τον δρόμο για αυτήν τη διπλωματική διαδικασία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έχοντας στο πλευρό του τον υπουργό Εξωτερικών, Laurent Fabius, διεμήνυσε πως η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Συρία θα πρέπει να έχει «ισχυρό και υποχρεωτικό χαρακτήρα».

Φιλοφρονήσεις και ξεκάθαρο πλάνο

Πρώτος στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου πήρε τον λόγο ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, ο οποίος είπε πως «τόσο σήμερα όσο και αύριο οι τρεις χώρες που είναι παρούσες εδώ παραμένουν ενωμένες» και επιθυμούν την επίλυση της κρίσης μέσω της διπλωματικής οδού.

Ακολούθησε ο William Hague. Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας απένειμε τα εύσημα στον John Kerry για τις διπλωματικές του προσπάθειες με τη Μόσχα και υπογράμμισε πως η απειλή στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία βοήθησε ώστε «να υπάρχει σήμερα αυτή η νέα προοπτική».

«Πρώτη μας προτεραιότητα είναι το συγκεκριμένο ψήφισμα να αναγκάσει το καθεστώς να προχωρήσει στην καταστροφή του οπλοστασίου του μέσα στον προκαθορισμένο χρόνο» είπε, προσθέτοντας πως το Παρίσι, η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο θα «συνεχίσουν τις προσπάθειες για να σταματήσει η αιματοχυσία στη Συρία, υποστηρίζοντας τη μετριοπαθή αντιπολίτευση και απαλύνοντας τον ανθρώπινο πόνο».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «στόχος μας παραμένει η πραγματοποίηση μιας δεύτερης Συνόδου της Γενεύης, όπου θα δώσουν το παρών όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές για την επίτευξη μιας πολιτικής λύσης».

Από τη μεριά του, ο John Kerry εξέφρασε την αισιοδοξία του πως τα πράγματα θα εξελιχθούν ομαλά, καθώς τα μηνύματα από την πλευρά της Δαμασκού είναι πλέον ενθαρρυντικά. Όπως ανέφερε, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, αφού «πλέον το καθεστώς Assad έχει παραδεχθεί ότι διαθέτει χημικά όπλα, έστω και μέσω των Ρώσων».

Στη διάρκεια της τοποθέτησής του αρνήθηκε κατηγορηματικά τη σύνδεση της συγκεκριμένης υπόθεσης με την αντίστοιχη στο Ιράκ και την… άκαρπη αναζήτηση όπλων μαζικής καταστροφής.

«Στο Ιράκ οι εμπειρογνώμονες έψαχναν όπλα, τα οποία δεν γνώριζαν καν αν υπάρχουν. Εδώ (στη Συρία) τα πράγματα είναι διαφορετικά. Το καθεστώς Assad έχει παραδεχθεί ότι υπάρχουν» τόνισε.

Αναφορικά με το περιεχόμενο του σχεδίου που θα τεθεί προς ψήφιση στο Συμβούλιο Ασφαλείας εξήγησε πως θα πρέπει να είναι «ισχυρό», «υποχρεωτικό», «πραγματικό» και «συγκεκριμένο», καθώς σε αντίθετη περίπτωση «το καθεστώς Assad θα αρχίσει τα παιχνίδια». Όπως επεσήμανε εκ νέου, οι τρεις χώρες συμφώνησαν πως το χρονοδιάγραμμα καταστροφής των χημικών όπλων θα πρέπει να είναι αυστηρό, προκειμένου να υπάρξει αποτέλεσμα, και δεσμεύτηκαν για στενή συνεργασία στο συγκεκριμένο θέμα.

«Αν ο Assad δεν συμμορφωθεί με τους όρους αυτού του πλαισίου, συμφωνήσαμε όλοι -και αυτό περιλαμβάνει και τη Ρωσία- ότι θα υπάρξουν συνέπειες» τόνισε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Laurent Fabius, ο οποίος εξαπέλυσε σαφείς προειδοποιήσεις προς τη Δαμασκό να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξουν «σοβαρές επιπτώσεις».

«Οι Η.Π.Α., η Βρετανία, η Γαλλία, θέλουμε να πετύχουμε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. την έκδοση μέσα στις επόμενες ημέρες μιας ισχυρής απόφασης, η οποία θα προβλέπει ασφαλώς σοβαρές συνέπειες, αν δεν εφαρμοστεί» είπε.

Παράλληλα, ανακοίνωσε τη διοργάνωση την ερχόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη μιας «μεγάλης διεθνούς συνάντησης γύρω από τον Συριακό Εθνικό Συνασπισμό».

«Πρέπει να δώσουμε στο καθεστώς να καταλάβει ότι δεν υπάρχουν άλλες προοπτικές παρά το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Γνωρίζουμε ότι, για να διαπραγματευθούμε μια πολιτική λύση, χρειάζεται μια ισχυρή αντιπολίτευση. Λογαριάζουμε, συνεπώς, να ενισχύσουμε επίσης την υποστήριξή μας προς τον Συριακό Εθνικό Συνασπισμό» συμπλήρωσε.

Η συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι

Διαβάστε επίσης:
Εκτονώνεται η κρίση, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου 2013, 13:49

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης