Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η διμερής σχέση και η συνεργασία της οποίας με την Κούβα βρίσκεται στο ναδίρ από το 2003, εξετάζει το ενδεχόμενο να «αναθεωρήσει την (ενιαία) θέση της», ανακοίνωσε σήμερα από τη Μαδρίτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

«Διατηρούμε μια κοινή θέση απέναντι στην Κούβα στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων. Όμως είναι αλήθεια ότι αναλύουμε την πιθανότητα να αναθεωρήσουμε αυτή τη στάση ακόμη και αν χρειαζόμαστε την ομοφωνία» για να επικυρωθεί αυτή η αλλαγή, δήλωσε ο Μπαρόζο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπογράμμισε πάντως ότι είναι «πολύ σημαντικό η Κούβα να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και να μην κρατά πολιτικούς κρατουμένους».

«Η ελευθερία της έκφρασης και η ελευθερία του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι είναι πολύ σημαντική» τόνισε επίσης, ο Μπαρόζο κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι.

«Ο,τιδήποτε μπορεί να προσφέρει κάτι το θετικό στην Κούβα προκειμένου η χώρα αυτή να ανοιχθεί στις δημοκρατικές αξίες είναι προφανώς θετικό», προσέθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χθες μια ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή στις Βρυξέλλες είχε δηλώσει ότι ομάδα εργασίας, αποτελούμενη από εμπειρογνώμονες που προέρχονται από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ, είχε «υιοθετήσει την αρχή μιας αναθεώρησης των σχέσεων με την Κούβα».

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που διατηρούσαν την πιο εχθρική στάση ενάντια σε κάθε πρότασης για αλλαγή στάσης έναντι του κομμουνιστικού κράτους –η Πολωνία και Δημοκρατία της Τσεχίας– «ήραν τις επιφυλάξεις τους» σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διέκοψε τη συνεργασία με την Κούβα το 2003 μετά το κύμα καταστολής μελών της αντιπολίτευσης με την καταδίκη σε βαριές ποινές κάθειρξης 75 αντιφρονούντων, οι οποίοι έχουν πια όλοι απελευθερωθεί.

Mε πληροφορίες από το ΑΠΕ
Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης