Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε η οριστική ματαίωση της κατασκευής του αγωγού South Stream εκ μέρους της Ρωσίας, καθώς η Μόσχα δεν έχει την αποκλειστική ευθύνη για το «ναυάγιο» του φιλόδοξου αυτού έργου.

Ο Γερμανός ευρωβουλευτής Κνουτ Φλέκενσταϊν, σε συνέντευξή του στη Γερμανική Ραδιοφωνία ως επικεφαλής της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επιρρίπτει ευθύνες και στην ΕΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο Πούτιν εννοεί σοβαρά τα όσα λέει, υποστηρίζοντας ότι υπό τις παρούσες συνθήκες το πρότζεκτ δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Εάν θέλετε να είστε και λίγο σαρκαστικοί μπορείτε να πείτε ότι ο Πούτιν συντάχτηκε αιφνιδιαστικά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο, στην πλειονότητά του, επίσης δεν θέλει τον αγωγό αυτό».

H Μόσχα έχει επενδύσει ήδη 4,5 δισεκατομμύρια για την κατασκευή του αγωγούΟ Γερμανός ευρωβουλευτής εκτιμά πάντως ότι δεν ήταν μια εύκολη απόφαση για τη Μόσχα, αφού έχει επενδύσει ήδη 4,5 δισεκατομμύρια για την κατασκευή του αγωγού. Ως εκ τούτου, όπως εκτιμά, δεν αποκλείεται η Ρωσία να επανεξετάσει σε μεταγενέστερο χρόνο τη στάση της στο συγκεκριμένο ζήτημα. Γεγονός είναι επίσης, όπως σχολιάζει ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, ότι η στάση της ΕΕ είναι διφορούμενη.

Στο παρελθόν οι Βρυξέλλες προέβαλαν συχνά το επιχείρημα ότι ο αγωγός ενδεχομένως να παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο, δεδομένου ότι προβλέπει έναν πολύ ισχυρό ρόλο για την Gazprom, η οποία επρόκειτο να έχει τον ρόλο προμηθευτή αλλά και συνδιαχειριστή. Αργότερα, με αφορμή την ουκρανική κρίση, διατυπώθηκε όλο και συχνότερα η θέση ότι η ΕΕ θα πρέπει να απεξαρτηθεί από τη Ρωσία στο ενεργειακό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εν μέρει οι Βρυξέλλες τορπίλισαν το πρότζεκτ καθώς έθεταν, τουλάχιστον φραστικά, άλλες προτεραιότητες. Σε αυτό ακριβώς αντέδρασε τώρα η Ρωσία» εξηγεί ο ευρωβουλευτής.

Μια «καλή είδηση» για την ΕΕ

Την ίδια ώρα δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που εκτιμούν ότι η ΕΕ δεν χρειάζεται καν αυτόν τον αγωγό. Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι η ματαίωση των σχετικών σχεδίων είναι μια «καλή είδηση» για την Ένωση, δεδομένου ότι με τον South Stream θα μεγάλωνε ακόμη περισσότερο η ενεργειακή εξάρτησή της από τη Ρωσία.

O Γερμανός ευρωβουλευτής Κνουτ Φλέκενσταϊν«Αλλά, αυτό ισχύει στην περίπτωση που βρούμε το φυσικό αέριο που χρειαζόμαστε από άλλες πηγές και κυρίως, εάν επικεντρώσουμε σε άλλες πηγές, σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας. (…) Δεν θέλω να πω ότι χρειαζόμαστε πάση θυσία τον αγωγό αυτό. Αλλά το να λέει κάποιος τώρα ότι οι κακοί Ρώσοι κάνουν ξαφνικά κάτι κακό, είναι μια πολύ απλοϊκή παρουσίαση των πραγμάτων».
Η ΕΕ ωστόσο προτίθεται να συνεχίσει τις σχετικές διαπραγματεύσεις. Η πόρτα δεν έχει κλείσει τελείως, όπως ακούγεται στις Βρυξέλλες.

«Το ζητούμενο είναι να αποφασίσεις τι θέλεις! Εδώ ακούγονται μεγάλα λόγια, ότι δεν θέλουμε τον αγωγό αυτό, αλλά ότι παράλληλα θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις. Δεν πρόκειται για μια συνεπή στάση».

Ο ίδιος εκτιμά πάντως ότι το θέμα δεν έχει κλείσει οριστικά.

Ο South Stream

Σε ό,τι αφορά στην τροφοδοσία χωρών του ευρωπαϊκού νότου μέσω του South Stream, επρόκειτο για αγωγό που ξεκινούσε από τη Ρωσία και μέσω Μαύρης Θάλασσας θα πήγαινε στη Βουλγαρία και στη συνέχεια στην Αυστρία.

«Είναι περίεργο που αυτός ο αγωγός μποϋκοτάρεται από την ΕΕ, αντί να της προκαλεί χαρά που χτίζεται μια τέτοια υποδομή με χρήματα άλλων» σημειώνει ο Γερμανός ειδικός εμπειρογνώμονας σε θέματα ενέργειας Γκέοργκ Έντεμαν.

«Εάν ήμουν πολιτικός θα φρόντιζα ώστε αυτός ο αγωγός να λειτουργούσε και αντίστροφα, από την Αυστρία προς τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Θα υπήρχε μεγαλύτερη ασφάλεια στην προμήθεια φυσικού αερίου στην περίπτωση τεχνικού λάθους ή κάποιας πολιτικής τριβής».
Αλλά όλα τούτα πλέον ανήκουν στο παρελθόν.

«Είναι σαν να πυροβολήσαμε το πόδι μας» έγραψε σχολιαστής…

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης