Οι άνθρωποι με αυτισμό έχουν δυσκολίες πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας για την Covid-19

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 18 Μαΐου 2021, 09:25
Οι άνθρωποι με αυτισμό έχουν δυσκολίες πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας για την Covid-19

Οι αυτιστικοί άνθρωποι στην Ευρώπη όχι μόνο έχουν δυσκολευτεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας να αποκτήσουν την καθιερωμένη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, αλλά -το κυριότερο- ακόμη και σε αυτές που αφορούν τη νόσο Covid-19. Αυτό είναι το συμπέρασμα μίας νέας δειγματοληπτικής έρευνας ανάμεσα σε ανθρώπους με αυτισμό σε 15 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Η μελέτη θεωρεί ως πιθανές συνέπειες την αύξηση των θανάτων, την επιδείνωση της υγείας αλλά και της ποιότητας ζωής μεταξύ αυτών των ατόμων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Μπέτανι Όκλεϊ του Βασιλικού Κολεγίου (King's) του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «BMJ Open», ανέλυσαν στοιχεία από τις εμπειρίες 1.301 ατόμων με αυτισμό, που συγκέντρωσε η ευρωπαϊκή οργάνωση Autism-Europe.

Το βασικό εύρημα είναι ότι εν μέσω πανδημίας -από πέρυσι- οι άνθρωποι με αυτισμό έχουν βιώσει σημαντικά εμπόδια στην πρόσβαση σε υπηρεσίες Covid-19. Παρόλο που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να αρρωστήσουν σοβαρά από τον κορωνοϊό, λόγω συχνών υποκείμενων νοσημάτων, δεν είχαν προτεραιότητα στα διαγνωστικά τεστ.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι το 5% έως 25% (ανάλογα με τη χώρα) των ανθρώπων με αυτισμό ζουν σε μονάδες φροντίδας, ενώ ένα πρόσθετο 27% σε συνθήκες υποβοηθούμενης διαβίωσης. Περίπου το ένα τρίτο (35%) όσων συμμετείχαν στην έρευνα σημείωσαν ότι χρειάζονται καθημερινή υποστήριξη από άλλους, ενώ ένα ανάλογο ποσοστό (33%) έχουν ανάγκη περιστασιακής βοήθειας στις καθημερινές δραστηριότητές τους.

Εξαιτίας της πανδημίας αρκετά κέντρα για αυτιστικούς (με υπηρεσίες, διάγνωσης, υποστήριξης κ.ά.) αναγκάστηκαν να κλείσουν. Επίσης εν μέσω πανδημίας ήταν δύσκολο για αρκετούς ανθρώπους με αυτισμό, λόγω των δυσκολιών επικοινωνίας τους με τους άλλους, να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας σχετικά με τον κορωνοϊό.

Διαβάστε την επιστημονική δημοσίευση εδώ.

 

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 18 Μαΐου 2021, 10:02