Λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση από τον πρόεδρο Τραμπ της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από την Συρία, το θέμα εξακολουθεί να είναι από τα πρώτα θέματα στα διεθνή Μέσα.
Η «έξοδος» των Αμερικανών από την Συρία προκλήθηκε από καθαρά οικονομικούς παράγοντες, υποστηρίζουν οι περισσότεροι σχολιαστές.

Οι αναλυτές ταυτόχρονα προσπαθούν να εξηγήσουν τις επιπτώσεις θα έχει η αμερικανική στρατιωτική απόσυρση στην Τουρκία, την Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ, και την Ρωσία. Αλλά και τους Ευρωπαίους εταίρους που επίσης διατηρούν –έστω και περιορισμένες στρατιωτικές δυνάμεις στην Συρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν η απόφαση Τραμπ προκάλεσε σε πολλούς έκπληξη, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πρώτη ειδοποίηση είχε γίνει στις αρχές Σεπτεμβρίου, από τον Αμερικανό ειδικό απεσταλμένο στην Συρία James Jeffrey, ο οποίος είχε ξεκαθαρίσει στις αρχές Σεπτεμβρίου πως «οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις θα αποσυρθούν ως το τέλος το χρόνου».

«Εκείνο που μπορούμε να υποθέσουμε είναι πως εκτός των άλλων λόγων πιο σημαντικός φαίνεται να είναι για κάποιον οικονομικό πραγματιστή όπως είναι ο πρόεδρος Τραμπ, είναι ο παράγοντας οικονομικό κόστος», υποστηρίζει ο Σύρος πολιτικός αναλυτής Ghassan Kadi με δηλώσεις του στο Sputnik. Για να προσθέσει πως «τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά αν κάποιο άλλο μέρος είχε αναλάβει την χρηματοδότηση της αμερικάνικης στρατιωτικής παραμονής. Ο Τραμπ όμως είναι επιχειρηματίας και κυβερνά στις ΗΠΑ σαν δική του εταιρία».

Ο Christopher Assad, πολιτικός αναλυτής από τον Καναδά =συριακής καταγωγής κι αυτός- υποστηρίζει πως ο Τραμπ πήρε την απόφαση «προφανώς δυσαρεστημένος από τα δυσμενή αποτελέσματα που είχαν προκαλέσει οι αμερικανικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό και ειδικότερα στην Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, χωρίς να έχουν φέρει κάποιο κέρδος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσο για την προηγούμενη απόφαση να εξοπλίσουν τους Κούρδους της Συρίας, «στην πραγματικότητα απείλησε να προκαλέσει έναν ακόμη εχθρό για τις ΗΠΑ στην περιοχή: Την ισλαμική Τουρκία».
Το θέμα της αποχώρησης των ΗΠΑ από την Συρία –για πολλούς σχολιαστές, δεν απασχολεί σ’ αυτή την φάση την Σαουδική Αραβία, επειδή είναι απασχολημένη πως θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα που έχει δημιουργήσει στις σχέσεις της με την Ουάσινγκτον η δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Jamal Khashoggi.

Ως προς το Ισραήλ, αναλυτές υποστηρίζουν πως πριν την απόφαση Τραμπ για την απόσυρση των στρατευμάτων από την Συρία, υπήρχε η αμερικανική θέση ότι την παρουσία τους οι ΗΠΑ θα κατείχαν ως διαπραγματευτικό χαρτί ώστε να δοθούν εγγυήσεις στο Ισραήλ, αλλά και να επιτευχθεί αποχώρηση από την Συρία των ιρανικών δυνάμεων.

Η απόφαση του Τραμπ επίσης, μπορεί να θεωρηθεί ευνοϊκή τόσο για το Ισραήλ όσο και την Τουρκία για διαφορετικούς λόγους. Επειδή απελευθερώνει τα χέρια της Τουρκίας να αντιμετωπίσει κατά το δοκούν το κουρδικό πρόβλημα αλλά δίνει στο Ισραήλ, την Βρετανία και την Γαλλία δικαιολογία να συνεχίσουν να προωθούν την διακινδυνευμένη πολιτική χρησιμοποιώντας του Κούρδους της Συρίας ως προπέτασμα.

Σε εκείνο που συμφωνούν οι περισσότεροι αναλυτές είναι πως η πολιτική Τραμπ δεν πρόκειται να αλλάξει την αμερικανική ανάμειξη στα δρώμενα στη Μέση ανατολή και οπωσδήποτε αναμένεται να διατηρηθεί η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο Κατάρ και τον ευρύτερο Περσικό Κόλπο.

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης