Η συμφωνία της Χαμάς να αποφύγει τις επιθέσεις, προς το παρόν, θέτει τη Γάζα στο επίκεντρο καθώς πλησιάζουν οι ισραηλινές εκλογές.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου προσπαθεί να κρατήσει τις εντάσεις με τη Χαμάς μακριά από τις προσεχείς εθνικές εκλογές, που θα έρχονται στις 2 Μαρτίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Αίγυπτος τον βοήθησε να το κάνει αυτό.

Δεν ήταν εύκολο. Οι εντάσεις αυξάνονται εξαιτίας ενός κύματος επιθέσεων από τη Γάζα που ελέγχεται από τη Χαμάς εναντίον του Ισραήλ.

Η επικρατούσα σκέψη στο Ισραήλ είναι ότι οποιαδήποτε στρατιωτική αντίδραση κατά της Παλαιστινιακής επικράτειας θα ήταν επικίνδυνη και αβέβαιη και δεν επρόκειτο απαραίτητα να βοηθήσει το εκλογικό πλεονέκτημα του Νετανιάχου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επειδή αυτές δεν είναι απλές στρατιωτικές επιχειρήσεις. Αποτελούν είδος «μαύρης τρύπας», στρατιωτικά και πολιτικά.

Η δύναμη της Χαμάς στις εκλογές του Ισραήλ

Ενδεχόμενη πολλαπλή τρομοκρατική επίθεση στη νότια παράκτια πόλη Ashkelon την παραμονή των εκλογών της 2ας Μαρτίου για την 23η Κνεσέτ, θα μπορούσε να καθορίσει τη φύση της επόμενης κυβέρνησης του Ισραήλ.

Η φωτογραφία Ισραηλινού που σκοτώθηκε σε συνοριακή συνοικία της Λωρίδας της Γάζας αξίζει περισσότερο από τις χίλιες λέξεις επαίνων που ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου έχει συσσωρεύσει από τότε που αποκαλύφθηκε η «συμφωνία του αιώνα» του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ για Ισραηλινο-παλαιστινιακή ειρήνη. Η ειρηνική προειδοποίηση για εισερχόμενες ρουκέτες από τη Γάζα στην πόλη Ashdod θα κρατήσει περισσότερους ψηφοφόρους του κόμματος Likud την ημέρα των εκλογών από ό,τι ο αριθμός εκείνων που τον υποδέχθηκαν, όταν ο Netanyahu τον περασμένο μήνα πήγε στη Μόσχα για να επαναπατρίσει τον Ναάμα Ισαχάρ,  και τους   Ισραηλινούς που φυλακίστηκαν στη Ρωσία – τους οποίους απελευθέρωσε μετά από έντονη πίεση στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Πράγματι, δεν είναι μόνο οι ζωές και οι θάνατοι Ισραηλινών στα χέρια των Παλαιστινίων που εκτοξεύουν ρουκέτες και εκρηκτικά μπαλόνια στο Ισραήλ, αλλά η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ έχουν αποφασιστική επίδραση στη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης του Ισραήλ.

Και οι δύο πολιτικοί αντίπαλοι στο Ισραήλ γνωρίζουν τις ευαισθησίες των Ισραηλινών για τις θανατηφόρες τρομοκρατικές επιθέσεις.

Ο πρώην πρωθυπουργός Σίμον Πέρες απέδωσε την απώλεια των εκλογών του Εργατικού κόμματος για την 12η Κνεσέτ σε μια τρομοκρατική επίθεση στις 30 Οκτωβρίου 1988 στα περίχωρα της Ιεριχούς, όπου η μητέρα και τα τρία παιδιά της είχαν καεί.

Πολλοί στο Likud ήταν πεπεισμένοι ότι ένας τρομοκράτης που προκάλεσε τον θάνατο 15χρονου κοριτσιού στην προαστιακή πόλη Τελ Αβίβ του Bat Yam στις 24 Μαΐου 1992, ένα μήνα πριν από τις εκλογές, έδωσε ισχύ στους Εργατική δύναμη.

Οι επιθέσεις αυτοκτονίας συνέβαλαν στην πτώση του Εργατικού Κόμματος και στη νίκη του Netanyahu στις εκλογές του 1996 περισσότερο από κάθε άλλο παράγοντα.

Η Χαμάς διαδραματίζει κεντρικό ρόλο και στην τρέχουσα προεκλογική εκστρατεία, στην οποία μια έδρα στο Κνεσέτ θα μπορούσε να καθορίσει ποιος έχει λάβει εντολή να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση του Ισραήλ.

Αυτή τη φορά το Likud υπό τον Netanyahu βρίσκεται στο έλεος εκείνων που ελέγχουν τη Λωρίδα της Γάζας.

Η Χαμάς, είναι πολύ έμπειρη στους κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού του Ισραήλ.

Γνωρίζει ότι κάθε εμπρηστικό μπαλόνι που ξεκίνησε προς την περιοχή της Negev την παραμονή των εκλογών αυξάνει το ενδιαφέρον του Νετανιάχου για  μακροπρόθεσμη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, την οποία οι Ισραηλινοί συνειδητοποιούν ευφημιστικά ως «συμφωνία».

Ο πρωθυπουργός θα έκανε καλά να ασκήσει μέγιστη συγκράτηση στο μέτωπο της Γάζας. Η πολιτική μοίρα του, και ίσως και η προσωπική του, κρέμεται από το κορδόνι ενός μπαλονιού.

Αιγυπτιακή μεσολάβηση

Η επίσκεψη ομάδας αιρετικής διαμεσολάβησης στη Γάζα στις 10 Φεβρουαρίου, μετά από διακοπή πέντε μηνών μεταξύ Χαμάς και Κάιρου δεν φαίνεται να ήταν σύμπτωση.

Η παλαιστινιακή εφημερίδα Al-Quds ανέφερε ότι μετά τις επισκέψεις της αντιπροσωπείας στο Ισραήλ και τη Γάζα, οι παλαιστινιακές φατρίες κατέληξαν σε «κατανοήσεις» σχετικά με την αναστολή εκτοξεύσεων εκρηκτικών μπαλονιών στο ισραηλινό έδαφος.

Κρίνοντας από την προηγούμενη εμπειρία, αυτή η παύση δεν θα διαρκέσει πολύ.

 Αυτό έγινε σαφές σε ευρεία συνέντευξη στις 5 Φεβρουαρίου στην Al-Quds από τον αξιωματούχο της Χαμάς, Khaled Meshaal.

“Στόχος της οργάνωσης είναι να παραβιάσει την πολιορκία της Γάζας προκειμένου να προσφέρει στους κατοίκους την κάλυψη των αναγκών για την ύπαρξή τους, έτσι ώστε ο λαός μας στη Γάζα να μπορέσει να συνεχίσει τον αγώνα μαζί με τον λαό μας στη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ», είπε.

Ο Μεσάαλ, ο οποίος μιλά πιο ελεύθερα τώρα που δεν είναι πλέον επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, υποστήριξε ότι η «συμφωνία» που συζητείται αντικατοπτρίζει την κατάσταση αμοιβαίας αποτροπής μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης