Η μερική απόσυρση αμερικανικών στρατευμάτων από τη βορειοανατολική Συρία τον Οκτώβριο δημιούργησε χώρο για θρησκευτική καταστολή, σύμφωνα με μία δικομματική αμερικανική υπηρεσία. Εν τω μεταξύ, όργανο παρακολούθησης που διορίστηκε από το Κογκρέσο ανακοίνωσε σήμερα ότι η Τουρκία και οι αντιπρόσωποί της περιορίζουν τα δικαιώματα των θρησκευτικών μειονοτήτων στη βόρεια Συρία και θα συνεχίσουν να το κάνουν αν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν παρέμβουν για να τους σταματήσουν.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να πράξουν το αντίθετο καθώς εξελίσσεται αυτή η καταστροφή», δήλωσε η Nadine Maenza, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Θρησκευτικής Ελευθερίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτή η κατάσταση θέτει σε κίνδυνο άμεσα την πολύτιμη εθνοτική και θρησκευτική ποικιλομορφία που εδώ και καιρό σηματοδοτεί τα βορειοανατολικά και απειλεί τη βιωσιμότητα και τη σταθερότητα της αυτόνομης διοίκησης» δήλωσε η Maenza, αναφερόμενη στην κουρδική περιοχή.

Η διμερής ομάδα κάλεσε την κυβέρνηση Τραμπ να ασκήσει πίεση στην Τουρκία να αποσυρθεί από τα βορειοανατολικά τμήματα στα οποία εισέβαλε τον Οκτώβριο, αφού ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την ξαφνική απόσυρση αμερικανικών στρατευμάτων από την περιοχή.

Ο δηλωμένος στόχος της Τουρκίας ήταν να σπρώξει από τα νότια σύνορά τους τους Κουρδούς μαχητές που θεωρεί ως συνεργάτες του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος, τη μαχητική ομάδα που διεξάγει εδώ και δεκαετία εξέγερση στην Τουρκία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επιτροπή ζήτησε επίσης να εφαρμοστούν οι επικείμενες αμερικανικές κυρώσεις στη Συρία για αυτόνομη διοίκηση.

Την ίδια ημέρα κάλεσαν την αμερικανική κυβέρνηση να αυξήσει την πίεση στην Άγκυρα, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή του για τη θρησκευτική ελευθερία. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι πολλοί Σύριοι είναι απρόθυμοι να επιστρέψουν στα σπίτια τους μετά την τουρκική εισβολή λόγω «εκφοβισμού από συριακές ομάδες ευθυγραμμισμένες με την Τουρκία».

Η Amy Austin Holmes, καθηγήτρια μελετητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και συνεργάτης του στο Κέντρο Woodrow Wilson, δήλωσε ότι οι συνθήκες στη βορειοανατολική Συρία έχουν επιδεινωθεί δραματικά για τους Χριστιανούς -συμπεριλαμβανομένων των Ασσυρίων, των Σύρων, των Χαλδαίων και των Αρμενίων- καθώς και για τους Γιαζίντι, οπαδούς αρχαίας μονοθεϊστικής θρησκείας.

«Σκοτώθηκαν, εξαφανίστηκαν, απήχθησαν, βιάστηκαν, κρατήθηκαν, υπέστησαν αναγκαστική θρησκευτική μεταστροφή και κρατήθηκαν για λύτρα έως ότου οι οικογένειές τους πληρώσουν υπερβολικά χρήματα για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωσή τους» δήλωσε σήμερα η Χολμς.

«Οι τόποι λατρείας τους έχουν καταστραφεί, παραμορφωθεί και λεηλατηθεί. Ακόμα και τα νεκροταφεία τους έχουν κατεδαφιστεί και βανδαλιστεί».

Οργανώσεις δικαιωμάτων και ομάδες υπεράσπισης έχουν επίσης τεκμηριώσει εκτεταμένες καταχρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της απαγωγής γυναικών Κούρδων και Γιαζίντι, στα χέρια των συμμάχων ανταρτών της Τουρκίας, που είναι τώρα γνωστοί ως Συριακός Εθνικός Στρατός.

Η Χολμς προειδοποίησε ότι, εκτός εάν η Τουρκία αποσυρθεί από τις περιοχές που υπόκεινται στην κυβέρνησή της, που περιλαμβάνουν το Τελ Αμπάντ, το  Ρας αλ-Άιν και τον Αφρίν, είναι απίθανο να επιστρέψουν οι θρησκευτικές μειονότητες.

Το ημιαυτόνομο έδαφος, γνωστό ως Rojava, εντός της Συρίας έχει γίνει τα τελευταία χρόνια ένα ασφαλές καταφύγιο για Κούρδους και άλλες ομάδες των οποίων τα δικαιώματα αμφισβητούνται εδώ και καιρό και από το κόμμα Baath της οικογένειας Assad.

«Μέλη εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων ζουν σε σχετική ειρήνη» δήλωσε σήμερα ο Χασάν Χασάν, διευθυντής προγράμματος για μη κρατικούς φορείς και γεωπολιτική στο Κέντρο Παγκόσμιας Πολιτικής.

«Αυτό παραμένει έργο σε εξέλιξη και οι πρόσφατες τάσεις -μετά την απόσυρση των ΗΠΑ στην αναβίωση του αυτοαποκαλούμενου “Ισλαμικού Χαλιφάτου- ISIS”- απειλούν να διαταράξουν αυτήν την πρόοδο» είπε.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης