Οι ενέργειες της Τράπεζας της Αγγλίας μετά το Brexit

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 12 Ιουλίου 2016, 14:51
Οι ενέργειες της Τράπεζας της Αγγλίας μετά το Brexit
Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μάρκ Κάρνεϊ δήλωσε σήμερα ότι το αναμενόμενο πλήγμα στην βρετανική οικονομία από την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit τον περασμένο μήνα θα μπορούσε να οδηγήσει την κεντρική τράπεζα στη λήψη νέων μέτρων για την στήριξη της οικονομίας.

«Θα μπορούσε να υπάρξει μια νομισματική απάντηση», δήλωσε ο Κάρνεϊ μιλώντας ενώπιον βουλευτών.

Ο τραπεζίτης έχει ήδη δώσει μια πιο ξεκάθαρη ένδειξη για τα μέτρα που σκοπεύει να λάβει η Τράπεζα προκειμένου να αποσοβήσει τον αντίκτυπο της επικράτησης του στρατοπέδου υπέρ του Brexit. Στις 30 Ιουνίου, μια εβδομάδα μετά το δημοψήφισμα, δήλωσε ότι αναμένει η Τράπεζα να προχωρήσει σε περαιτέρω μέτρα στήριξης της οικονομίας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Η απόφαση της Τράπεζας για ενδεχόμενη μείωση των επιτοκίων ή τη λήψη άλλων μέτρων αναμένεται να ανακοινωθεί την Πέμπτη.

Η στερλίνα, που νωρίτερα κατέγραψε άνοδο άνω του 1% έναντι του αμερικανικού δολαρίου, σημείωσε ακόμα μεγαλύτερα κέρδη μετά τις δηλώσεις του Κάρνεϊ και άλλων αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας δήλωσε ότι δεν είχε προκαθορίσει ποια στάση θα έπρεπε να κρατήσουν αναφορικά με το βρετανικό δημοψήφισμα οι πιο σημαντικές επιτροπές χάραξης πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας.

«Δεν προκατέλαβα το μυαλό αυτών των επιτροπών πολιτικής, ούτε θα μπορούσα να το κάνω. Δεν είναι αυτός ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το σύστημα, δεν είναι αυτός ο τρόπος που έχει δομηθεί το σύστημα».

Πριν από το δημοψήφισμα, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας εκτίμησε ότι μια ψήφος υπέρ του Brexit θα μπορούσε να προκαλέσει ουσιαστική επιβράδυνση στην οικονομία. Ο Κάρνεϊ είχε δηλώσει τον Μάιο ότι υπάρχει πιθανότητα ύφεσης, προκαλώντας αντιδράσεις σε κάποιους υποστηρικτές της αποχώρησης από την ΕΕ.

Απηχώντας την εκτίμηση αυτή, ο επικεφαλής επενδύσεων στην BlackRock, τη μεγαλύτερη παγκοσμίως εταιρία διαχείρισης κεφαλαίων, δήλωσε σήμερα ότι η Βρετανία θα υποχωρήσει σε ύφεση τον επόμενο χρόνο.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 12 Ιουλίου 2016, 14:51