Η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να ενισχύσει το κέντρο διοίκησης των στρατιωτικών της επιχειρήσεων

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 17 Νοεμβρίου 2018, 03:48
Η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να ενισχύσει το κέντρο διοίκησης των στρατιωτικών της επιχειρήσεων
Η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να ενισχύσει σημαντικά το κέντρο διοίκησης των στρατιωτικών της επιχειρήσεων, δήλωσαν ανώτεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι την Παρασκευή.

Η κίνηση αυτή, η οποία αναμένεται να επιβεβαιωθεί εντός εβδομάδων, θα επιτρέψει να μεγεθυνθεί η λεγόμενη Στρατιωτική Δυνατότητα Σχεδίασης και Διεξαγωγής Επιχειρήσεων (Military Planning and Conduct Capability, MPCC), ώστε η Ε.Ε. να επιβλέπει όχι μόνο εκπαιδευτικές αποστολές, όπως αυτές στο Μάλι και στη Σομαλία, αλλά και πολύ πιο ευρείας κλίμακας αποστολές.

Σε αυτές πιθανόν θα συμπεριλαμβάνεται η αποστολή για την καταπολέμηση της διακίνησης ανθρώπων στη Μεσόγειο.

Επίσης αναμένεται να ενισχυθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα του πολιτικού προσωπικού που καλείται να συμβάλλει στην αντιμετώπιση πολιτικών και άλλων κρίσεων στην Ε.Ε, με τη δημιουργία μιας κοινής ομάδας 200 αστυνομικών, νομικών και άλλων ειδικών. Αυτή η κοινή ομάδα προβλέπεται ότι θα έχει συγκροτηθεί μέσα σε 30 ημέρες.

Ευρωπαίοι ειδικοί είναι το τρέχον διάστημα ανεπτυγμένοι ως παρατηρητές της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γεωργία, αλλά και ως παρατηρητές στη διαδικασία δημιουργίας δημοκρατικών δομών στο Κόσοβο, μεταξύ άλλων. Στο παρελθόν, μια αποστολή της Ε.Ε είχε συμβάλει στην εκπαίδευση των στελεχών της αστυνομίας στο Αφγανιστάν.

Οι αποφάσεις για τα σχέδια αυτά αναμένεται ότι θα οριστικοποιηθούν την Τρίτη (20ή Νοεμβρίου), στο συμβούλιο των υπουργών Αμύνης των χωρών-μελών της Ε.Ε.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 17 Νοεμβρίου 2018, 03:48