Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Κουσνέρ εκτιμά πως τόσο η χώρα του όσο και η Ευρώπη δεν πρέπει να επαναλάβουν τα λάθη του παρελθόντος στο ζήτημα των πολιτικών εξελίξεων της Λιβύης. Η αδράνεια και η ελλιπής κινητοποίηση στα γεγονότα της Τυνησίας και της Αιγύπτου αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή.

«Αργήσαμε να αντιδράσουμε, η Ευρώπη μάλιστα επέδειξε μια ένοχη βραδύτητα, έστω κι αν η κα Άστον (επικεφαλης της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ) πήγε στην Τύνιδα πριν ακόμη από τους γάλλους αξιωματούχους. Αργήσαμε επίσης υπερβολικά να αντιληφθούμε το μέτρο της κατάστασης αυτών των χωρών. Γνωρίζαμε ωστόσο από καιρό ότι πρόκειται για δικτατορίες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο θέμα της Λιβύης τάσσεται υπέρ του  γαλλο-βρετανικού σχεδίου ζώνης απαγόρευσης πτήσεων προκειμένου να προστατευτεί ο λαός της Λιβύης. Ωστόσο, υποστηρίζει ότι η εγκαθίδρυση μιας ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού «απαιτεί σε κάθε περίπτωση μεγάλα ναυτικά όπως και αεροπορικά μέσα και σημαίνει επίσης βομβαρδισμούς με στόχο τις αντιαεροπορικές άμυνες».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης