«Ο Μπαρόζο υπερασπίζεται την κληρονομιά του» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στον ιστότοπο EUobserver.com στο οποίο φιλοξενούνται δηλώσεις του απερχόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ορισμένες εκ των οποίων αφορούν και την Ελλάδα.

Ο Μπαρόζο στις δηλώσεις του υποστηρίζει ότι η ΕΕ έχει βγει ισχυρότερη από την κρίση και είναι πλέον εξοπλισμένη με περίπου 40 νέα νομοθετικά κείμενα που ασχολούνται με τη χρηματοοικονομική εποπτεία.
«Έχουμε εξουσίες που οι προκάτοχοί μας δεν θα μπορούσαν ούτε να ονειρευτούν», σημειώνει , τονίζοντας το νέο δικαίωμα της Επιτροπής να «απορρίπτει» σχέδια εθνικών προϋπολογισμών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενος στις κατηγορίες ότι η Επιτροπή – η οποία μαζί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επεξεργάστηκαν τους όρους των δανείων για τη διάσωση χωρών της ευρωζώνης – εξανάγκασε τις χώρες να πληρώσουν πολύ βαρύ κοινωνικό τίμημα αναγκάζοντάς τις να περικόψουν τις δημόσιες δαπάνες, ο Μπαρόζο είναι «απολογητικός» κατά το ήμισυ.

Ο ίδιος παραδέχεται ότι μερικές φορές η ισορροπία χάθηκε αφού αναγκάστηκαν να κινηθούν περισσότερο προς μία κατεύθυνση, αλλά τονίζει ότι «σε γενικές γραμμές» η προσέγγιση ήταν η «σωστή».

«Θα ήταν καλύτερα, για παράδειγμα, να μην έχουν ζητηθεί αυτές οι θυσίες από τους λαούς; Προσωπικά, νομίζω ότι θα ήταν χειρότερα» τονίζει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης