Τρίζουν τα δόντια οι πιστωτές, προειδοποιώντας ουσιαστικά με νέο μνημόνιο την Ελλάδα, το οποίο θα συνοδεύεται από καινούρια δάνεια και μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής. Τα μηνύματα που φτάνουν από παντού στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι απογοητευτικά. Λίγες ημέρες μετά τη συμφωνία με το Eurogroup και το εσωκομματικό σκηνικό στον ΣΥΡΙΖΑ να «βράζει», ήρθαν οι απανωτές προειδοποιήσεις από το εξωτερικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωζώνης μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ προέβλεψε ότι θα υπάρξει ανάγκη 30 δις ευρώ για την Ελλάδα στα επόμενα δύο χρόνια, «δείχνοντας» τον δρόμο ενός νέου μνημονίου. Ο ίδιος αξιωματούχος προειδοποίησε την ελληνική κυβέρνηση ότι «θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για λήψη επιπλέον δημοσιονομικών μέτρων» και πως η συμφωνία μπορεί να αλλάξει. Παράλληλα, απέκλεισε οποιαδήποτε συζήτηση για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μέσα στο επόμενο τετράμηνο.

Πολύ πιθανή θεωρείται η χορήγηση ενός τρίτου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς τα… νούμερα δεν βγαίνουν και δεν υπάρχουν χρήματα για την αποπληρωμή των ομολόγων που λήγουν μέσα στο καλοκαίριΣαν να μην έφτανε αυτό, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποιεί ότι εάν η Ελλάδα δεν πληρώσει τη δόση προς το Ταμείο θα υπάρξει πιστωτικό γεγονός. Σύμφωνα με πηγές του συγκεκριμένου χρηματοπιστωτικού οργανισμού, ακόμη και αν υπάρξει ελληνικό αίτημα για παράταση της αποπληρωμής της δόσης, υπάρχει κίνδυνος αυτό να μην περάσει από το ΔΣ του Ταμείου και τότε θα ζητηθεί τρίτο μνημόνιο. Για το ζήτημα αυτό ο Πολ Τόμσεν είπε με νόημα στην έκτακτη σύσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ: «Ας το ονομάσει όπως θέλει η Αθήνα, αλλά το Μνημόνιο (MoU) πρέπει να υπάρχει. Και να θέλαμε δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Η Ευρώπη μάς ζητάει να ελέγχουμε τα μέτρα. Πρέπει όλα να είναι γραμμένα και αναλυτικά».

Στο ίδιο μήκος κύματος και το Βερολίνο. Ο αντιπρόεδρος της ΚΟ των Σοσιαλδημοκρατών, Κάρστεν Σνάιντερ, σε δηλώσεις του εμφανίστηκε σίγουρος για τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

«Το αποφασιστικό ερώτημα θα τεθεί πριν από το καλοκαίρι: Αν η Ελλάδα είναι να παραμείνει στην Ευρωζώνη, πρέπει να της δοθεί ένα τρίτο πακέτο ύψους λίγων δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ» δήλωσε ο Σνάιντερ για να προσθέσει ότι «μια χρηματοδότηση των υπό λήξη χρεών της μέσω δανείων από τις αγορές αποτελεί αυταπάτη». Η άποψη ήρθε να προστεθεί σε ρεπορτάζ της «Rheinische Post», η οποία ανέφερε ότι ήδη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ετοιμάζεται για τρίτο πακέτο στήριξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τυπική διαδικασία η ψηφοφορία στην Μπούντεσταγκ

Η σημερινή ψηφοφορία στη γερμανική Βουλή (Bundestag), επί της παράτασης της δανειακής σύμβασης προς την Ελλάδα, θεωρείτο τυπική. Τα μέλη της Μπούντεσταγκ ενέκριναν την πρόσφατη συμφωνία του Eurogroup -αν και σε μεγάλο ποσοστό απρόθυμα- εξαιτίας της καχυποψίας ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις.

Έντονη δυσαρέσκεια προκάλεσαν στον σκληρό πυρήνα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) οι δηλώσεις Βαρουφάκη περί… κουρέματος του ελληνικού χρέουςΜια ημέρα νωρίτερα, την Πέμπτη, η πλειοψηφία των βουλευτών της Χριστιανοδημοκρατικής και της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CDU/CSU) τάχθηκαν υπέρ της παράτασης, ενώ οι βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), εταίροι του κυβερνητικού συνασπισμού, ψήφισαν ομόφωνα υπέρ της έγκρισης της συμφωνίας.

«Αυτό το κάνουμε όχι εξαιτίας των άξεστων σχολίων (εκ μέρους της Ελλάδας), αλλά διότι είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας και της Ευρώπης» δήλωσε ο Φόλκερ Κάουντερ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των CDU/CSU.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστήριξε την έγκριση της παράτασης της ελληνικής σύμβασης, με το επιχείρημα ότι η Αθήνα δεν εξασφαλίζει ηπιότερους όρους, αλλά απλώς περισσότερο χρόνο.

Ανεπιθύμητος ο Βαρουφάκης για τους σκληροπυρηνικούς των Χριστιανοδημοκρατών

Στη «δοκιμαστική» ψηφοφορία στην ΚΟ του Χριστιανοδημοκρατικού κόματος της Γερμανίας, που έγινε την Πέμπτη, υπερψηφίστηκε μεν η παράταση, όμως υπήρξε σύμφωνα με τις ανταποκρίσεις, οργή κατά της ελληνικής κυβέρνησης και ιδίως κατά του Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος μίλησε εκ νέου για «κούρεμα» του χρέους, ενώ σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Charlie Hebdo», προειδοποίησε όσους προσπαθούν να ανατρέψουν προοδευτικές κυβερνήσεις σαν την ελληνική «να είναι προετοιμασμένοι για τα χειρότερα».

Η πλειοψηφία στο εσωτερικό του γερμανικού συνασπισμού CDU/CSU τάχθηκε την Πέμπτη υπέρ της παράτασης, ενώ οι βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), εταίροι του κυβερνητικού συνασπισμού, ψήφισαν ομόφωνα υπέρ της έγκρισης της πρόσφατης συμφωνίας του Eurogroup«Ο Σόιμπλε έδειχνε εμβρόντητος» έλεγε παριστάμενος βουλευτής. «Το πρώτο του σχόλιο ήταν ότι τέτοιες δηλώσεις είναι ελάχιστα εποικοδομητικές και δεν συμβάλουν στην αύξηση της εμπιστοσύνης των Γερμανών έναντι της Ελλάδας». Ενώ, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας Φόλκερ Κάουντερ έκανε λόγο για «ανάρμοστες τεντυμπόικες» εκφράσεις, για να προσθέσει απειλητικά: «Αν ο Ελληνας υπουργός συνεχίσει τις προσβολές, τότε το σημερινό “ναι” θα είναι και το τελευταίο. Επόμενο δεν θα υπάρξει. Οι Έλληνες θα πρέπει να ξεχάσουν το τρίτο πακέτο».

Πάντως η ΚΟ των Σοσιαλδημοκρατών ψήφισε ομόφωνα «ναι», ενώ ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να διασφάλισε την έγκριση και του Die Linke.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας έστειλε sms στον εκπρόσωπο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Linke, Γκρέγκορ Γκίζι , με το οποίο ζητούσε την υποστήριξή του στην ψηφοφορία. Ο κ. Γκίζι υιοθέτησε άμεσα το αίτημα, ωστόσο ορισμένα μέλη της παράταξης θα ψηφίσουν «ναι» με βαριά καρδιά, καθώς θεωρούν το πρόγραμμα βοήθειας καταστροφικό.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης