Ποιος ήταν ο πραγματικός δημιουργός δύο Γερμανικών Κρατών;

Τα ομόσπονδα κρατίδια που πριν ανήκαν στην αποκαλούμενη τότε «Ανατολική» Γερμανία, εξακολουθούν να παραμένουν πολύ πίσω σε οικονομική ανάπτυξη, σε σύγκριση με τα «Δυτικά».

Πολλοί είναι οι λόγοι που οι κάτοικοι στις ανατολικές περιοχές αισθάνονται «πολίτες Β΄ Κατηγορίας», επισημαίνει άρθρο της Deutsche Welle, που αποδίδει μεγάλες ευθύνες στην καγκελάριο Μέρκελ η οποία ήταν η μεγάλη αποδέκτης των οικονομικών προσόδων από την επανένωση, ευρισκόμενη στην εξουσία επί 13 χρόνια.

Πολλοί είναι οι συμπατριώτες της στα ανατολικά κρατίδια που δεν νιώθουν υπερήφανοι επειδή στην αρχή την είχαν στηρίξει μια και προερχόταν κι εκείνη από την Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας (GDR).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Πόσοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν πως 28 χρόνια μετά την επανένωση Υπάρχουν μισθοί δύο ταχυτήτων και οι ανατολικοί λαμβάνουν το 82% του αντίστοιχου των δυτικών για την ίδια εργασία; Ή ότι στα 16 μέλη της κυβέρνησης Μέρκελ, μόλις δύο προέρχονται από την πρώην Ανατολική Γερμανία. Το ένα είναι η ίδια η καγκελάριος…

Ιστορική αναδρομή

Όλα αυτά τα χρόνια η δυτική προπαγάνδα μας είχε πείσει πως η Σοβιετική Ένωση ήταν υπεύθυνη για την δημιουργία των δύο γερμανικών κρατών αλλά και την διαίρεση του Βερολίνου.
Έλεγχος των στοιχείων από τα επίσημα αρχεία -28 χρόνια μετά την επανένωση- δείχνουν όμως πως είχε συμβεί ακριβώς το αντίθετο.
Όλα είχαν ξεκινήσει μετά την άρνηση του Στάλιν να αποδεχθεί την δρακόντεια συμφωνία του Bretton Woods, οπότε μετά τον περίφημο λόγο του Τσόρτσιλ στο Φούλτον, οι δυτικοί σύμμαχοι άρχισαν την ασφυκτική πίεση εναντίον της ΕΣΣΔ.

Γερμανικές ζώνες κατοχής 1946

Αμέσως μετά την ήττα των Ναζί, οι σύμμαχοι συμφώνησαν να χωρίσουν τη Γερμανία σε τρεις ζώνες κατοχής: Τη ρωσική, την αμερικάνικη και την βρετανική. Το ίδιο και το Βερολίνο.
Με την Διακήρυξη του Βερολίνου, στις 5 Ιουνίου 1945 την ανώτατη εξουσία στην Γερμανία ανέλαβαν οι νικητήριες δυνάμεις.
Στις 30 Αυγούστου 1945 δημιουργήθηκε κυβερνητικό σώμα το συμβούλιο Ελέγχου- συνεργασίας των συμμαχικών κρατών.

Στις 6 Αυγούστου 1946 ο Αμερικανός στρατηγός Lucius Clay ανακοινώνει στη Στουτγάρδη την ενοποίηση των δύο ζωνών κατοχής (βρετανικής και αμερικανικής).

Από την 1η Ιανουαρίου 1947 όλες οι εμπορικές συναλλαγές στις δύο ενοποιημένες ζώνες γίνονταν πλέον, με ομοσπονδιακά δολάρια. Στη σοβιετική ζώνη, όμως, όπως και όλο το 1946 εξακολουθούσαν να χρησιμοποιούν τα μάρκα του Ράιχ (Reichmarks).
Οι Σοβιετικοί όμως, όπως και οι Γερμανοί, δεν διέθεταν δολάρια. Και ο στόχος ήταν να σταματήσει το εμπόριο ανάμεσα στα δύο γερμανικά μισά.
Στις 12 Μαρτίου 1947 ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε λόγο του στο Κογκρέσο ανακοινώνει το «Δόγμα Τρούμαν» που σήμανε την απαρχή του Ψυχρού Πολέμου.
Σε σύνοδο των έξι συμμαχικών δυνάμεων (ΗΠΑ-Βρετανίας-Γαλλίας-Βελγίου-Ολλανδίας και Λουξεμβούργου) στις 23 Φεβρουαρίου- 6 Μαρτίου 1948 αποφασίζεται η ίδρυση Γερμανικού Κράτους στο πλαίσιο των κατεχομένων από τους δυτικούς τομείς. Αποτέλεσμα ήταν η ΕΣΣΔ να αποσυρθεί από το Συμβούλιο Ελέγχου-το οποίο και καταργήθηκε.

Στις 20 Ιουνίου 1948, οι δυτικές δυνάμεις αποφάσισαν την κατάργηση του από την χιτλερική εποχή Reichsmark και να αντικατασταθεί από το Deutschmark. Σε κάθε Γερμανό επιτράπηκε να ανταλλάξει αμέσως 40 μάρκα με ισοτιμία 1:1 και δύο μήνες αργότερα όλες τις αποταμιεύσεις τους σε ισοτιμία 1:10.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ας σκεφτούμε λοιπόν τι συνέβη σε χώρα όπου στη μισή χρησιμοποιείται νέο νόμισμα και στην άλλη μισή το παλιό…
Για να αποτρέψει την οικονομική καταστροφή με την χαώδη υποτίμηση που προετοιμαζόταν να υποστεί η ανατολική ζώνη, υποχρέωσε του σοβιετικούς να σφραγίσουν τα σύνορα. Αλλιώς οι εισερχόμενοι από τη δύση, θα άδειαζαν τα ράφια των καταστημάτων στις ανατολικές περιοχές, ενώ οι κάτοικοι θα προσπαθούσαν να ξεφορτωθούν τα Reichsmark.
Με τον τρόπο αυτό αποπειράθηκαν να αποτρέψουν την αναταραχή που σχεδίαζαν να προκαλέσουν οι Δυτικοί σύμμαχοι.
Στις 25 Ιουνίου 1948, δημιουργήθηκε και γαλλική ζώνη στο Βερολίνο, όπου ακόμη γίνονταν δεκτά τα Reichsmark.

Μόνο που οι δυτικοί χρειάζονταν πλέον ειδική άδεια για να διασχίσουν τον σοβιετικό τομέα για να φτάσουν στο Βερολίνο.

Την 1η Ιουλίου 1948, οι στρατιωτικοί διοικητές των τριών δυτικών κρατών κατοχής, ανακοίνωσαν το «Ντοκουμέντο της Φρανκφούρτης» για την δημιουργία (δυτικού) γερμανικού κράτους που θα περιλάμβανε το 52,7% της προηγούμενης Γερμανίας και το 62% του πληθυσμού. Στις 23 Μαΐου 1949 επίσημα δημιουργείται η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, παρά τις σοβιετικές αντιρρήσεις.

Έτσι στις 7 Οκτωβρίου 1949, δημιουργείται η Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας.

Παρόλα αυτά, στις 10 Μαρτίου 1952, ο Στάλιν, υπέβαλε πρόταση επανένωσης και ουδετεροποίησης της Γερμανίας. Κάτι που δεν έγινε δεκτό από τους Δυτικούς.

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

Με πληροφορίες από history.com – Wikipedia – DW
styx.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης