Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας θέλει να περιορίσει τον αριθμό των ανθρώπων που θα μπορούν να συμμετέχουν σε αθλητικές και άλλες μεγάλες εκδηλώσεις στη χώρα ως το τέλος του έτους για να αναχαιτίσει τη διασπορά του νέου κορωνοϊού, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας Γιασουτόσι Νισιμούρα.

Παράλληλα οι αρχές του Τόκιο ζήτησαν σήμερα να μειωθούν οι ώρες λειτουργίας των μπαρ και των εστιατορίων και από τους κατοίκους της ιαπωνικής πρωτεύουσας να μένουν όσο το δυνατόν περισσότερο στο σπίτι τους, αναλαμβάνοντας «αυστηρή και συμπυκνωμένη» δράση, καθώς η Ιαπωνία αντιμετωπίζει μια αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων νέου κορωνοϊού, μεταδίδουν σήμερα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ιαπωνία έχει θιγεί μέχρι σήμερα σε σχετικά μικρό βαθμό από την πανδημία της COVID-19, καταγράφοντας λίγο περισσότερους από 2.000 θανάτους από τη νόσο αυτή και 135.400 κρούσματα του νέου κορωνοϊού, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, και δεν έχει επιβάλει μέτρα καραντίνας, όπως αυτά που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες. Ωστόσο τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη καθημερινά με αριθμό ρεκόρ νέων κρουσμάτων.

Η ιατρική ένωση της Ιαπωνίας προειδοποίησε σήμερα ότι «το σύστημα υγείας κινδυνεύει να καταρρεύσει σε όλη τη χώρα». «Αν ο αριθμός των κρουσμάτων αυξηθεί γρήγορα, δεν θα έχουμε (αρκετές) κλίνες για τους ασθενείς που προσβάλλονται από COVID-19 και τους άλλους», δήλωσε ο πρόεδρός της Τόσιο Νακαγκάουα.

Το Τόκιο έχει ήδη αυξήσει το επίπεδο του συναγερμού στο μέγιστο και η κυβερνήτης του Γιουρίκο Κόικε κάλεσε σήμερα τους κατοίκους του «να αποφεύγουν τις μη απαραίτητες και μη επείγουσες εξόδους», καθώς προσφάτως τα νέα κρούσματα κορωνοϊού ξεπερνούν κάποιες μέρες τα 500 στην ιαπωνική πρωτεύουσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θα ήθελα να ζητήσω από τους κατοίκους του Τόκιο να αποφεύγουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις μη απαραίτητες εξόδους για να αποφευχθεί μια αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων», σημείωσε η Γιουρίκο Κόικε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε και κατά την οποία ζήτησε επίσης να υιοθετηθεί η τηλεργασία.

«Χρειάζεται όλοι να συνεργαστούν για να αποφευχθεί μια περαιτέρω εξάπλωση του ιού, με αυστηρό, συμπυκνωμένο τρόπο», σημείωσε.

Η Κόικε ζήτησε επίσης από τα καταστήματα που πωλούν αλκοόλ, συμπεριλαμβανομένων των μπαρ καραόκε, να κλείνουν στις 22:00 από το Σάββατο και για περίπου τρεις εβδομάδες. Οι επιχειρήσεις, που θα συμμορφωθούν με το μέτρο αυτό, θα δικαιούνται αποζημίωσης.

Κανένα από τα αιτήματα αυτά δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα. Ακόμη και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που κηρύχθηκε την άνοιξη κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, δεν επέφερε την τιμωρία των κατοίκων που αψήφησαν το αίτημα να παραμείνουν στα σπίτια τους, ούτε των καταστημάτων που αρνήθηκαν να κλείσουν τις πόρτες τους.

«Συνειδητοποιούμε ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική εποχή του χρόνου για τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, αλλά αν δεν το σταματήσουμε αυτό τώρα, απλώς θα συνεχιστεί», υπογράμμισε η κυβερνήτης του Τόκιο, προσθέτοντας ότι σε πολλές περιπτώσεις οι άνθρωποι κολλούν τον ιό σε εστιατόρια και μπαρ και μετά τον μεταφέρουν στο σπίτι τους, μολύνοντας την οικογένειά τους.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ιαπωνία βρίσκεται σε κατάσταση «υψίστου συναγερμού» απέναντι στον νέο κορωνοϊό και ότι η κυβέρνησή του αναγκάστηκε να οπισθοχωρήσει όσον αφορά μια αμφιλεγόμενη εκστρατεία που είχε στόχο να ενθαρρύνει τον εσωτερικό τουρισμό.

Ο Σούγκα επέμενε αρχικά ότι δεν θα περιορίσει την κλίμακα αυτής της εκστρατείας που ονομαζόταν «Go To», αλλά στη συνέχεια επέτρεψε σε κάθε περιοχή να κάνει την επιλογή να μην συμμετάσχει. Ως εκ τούτου αποκλείστηκαν από το πρόγραμμα αυτό οι πόλεις Οσάκα και Σαπόρο.

Η Οσάκα, η οποία βρίσκεται επίσης μεταξύ των περιοχών που αντιμετωπίζουν έξαρση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού, ζήτησε επίσης από τα μπαρ και τα εστιατόρια να μειώσουν τις ώρες λειτουργίας τους, σύμφωνα με τον δήμαρχό της Ισίρο Ματσούι.

«Πρέπει να τον εξαλείψουμε», σημείωσε ο ίδιος σήμερα. «Κατανοώ ότι η κατάσταση αυτή καθιστά δυσκολότερο για τους ιδιοκτήτες να κρατήσουν ζωντανές τις επιχειρήσεις τους, αλλά υπάρχει επίσης ανάγκη να μειώσουμε το βάρος στο ιατρικό προσωπικό, από το οποίο έχουμε περιορισμένο αριθμό», τόνισε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης