Οι ΗΠΑ τιμούν σήμερα την 12η επέτειο από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 με τελετές που έχουν διοργανωθεί να γίνουν στη μνήμη των θυμάτων, κυρίως στην Νέα Υόρκη και στην Ουάσινγκτον. Ημέρα με ιστορική σημασία, καθώς πρόκειται για την ημέρα που άλλαξε τη γεωπολιτική στρατηγική της υπερδύναμης του πλανήτη, ημέρα που φάνηκε ότι η υπερδύναμη δεν ήταν άτρωτη, ημέρα που απετέλεσε αφετηρία για τις μετέπειτα οικονομικές εξελίξεις στην υφήλιο και το ντόμινο της ύφεσης και της οικονομικής κρίσης, ημέρα που εντέλει άλλαξε τον κόσμο. Αυτή την ημέρα τιμούν σήμερα οι ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους τήρησαν ενός λεπτού σιγή στους κήπους του Λευκού Οίκου.

(Το προεδρικό ζεύγος Μπάρακ και Μισέλ Ομπάμα και ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τη σύζυγό του κατά την τήρηση ενός λεπτού σιγής για τα θύματα της «11ης Σεπτεμβρίου»)

(Το προεδρικό ζεύγος Μπάρακ και Μισέλ Ομπάμα και ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τη σύζυγό του κατά την τήρηση ενός λεπτού σιγής για τα θύματα της «11ης Σεπτεμβρίου»)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ομπάμα επίσης, εκφώνησε ομιλία στο Πεντάγωνο, τον έναν από τους στόχους των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, κατά την οποία τόνισε ότι οι ΗΠΑ, 12 χρόνια μετά το χτύπημα, «εξακολουθούν να πονούν».

(Ο πρόεδρος Ομπάμα και ο υπουργός Άμυνας Τζ. Χέιγκελ στην τελετή μνήμης για τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου στο Πεντάγωνο)

«Προσευχόμαστε για όλους αυτούς που μας πήραν, σχεδόν 3.000 αθώες ψυχές», δήλωσε ο Ομπάμα σε τελετή που έγινε στην μνήμη των θυμάτων στο Πεντάγωνο, το οποίο είχε αποτελέσει στόχο του ενός εκ των τεσσάρων αεροσκαφών στα οποία είχε εκδηλωθεί αεροπειρατεία από μέλη της Αλ Κάιντα.

«Οι καρδιές μας εξακολουθούν να πονούν για το μέλλον που τους έκλεψαν, από τους γονείς που θα γνώριζαν την ευτυχία να γίνουν παππούδες, από τους πατέρες και τις μητέρες που θα γνώριζαν την χαρά να δουν τα παιδιά τους να παίρνουν πτυχίο, τους γιους και τις κόρες που θα μεγάλωναν, που θα παντρεύονταν ίσως, θα αποκτούσαν παιδιά», συνέχισε ο πρόεδρος, ο οποίος είχε καταθέσει λίγο νωρίτερα ένα στεφάνι με λευκά λουλούδια κοντά στο μνημείο το οποίο έχει εγερθεί στην μνήμη των 184 ανθρώπων που σκοτώθηκαν εκεί πριν από 12 χρόνια.

(Ο Μπάρακ Ομπάμα εκφωνεί την ομιλία του στο Πεντάγωνο)

Κατά την ομιλία του ο πρόεδρος Ομπάμα κάλεσε τους Αμερικανούς «να βρουν την δύναμη να αντιμετωπίσουν τις απειλές που εξακολουθούν να υπάρχουν, ακόμη κι αν είναι ίσως διαφορετικές απ’ ό,τι ήταν πριν από 12 χρόνια». «Όσο ορισμένοι θα θέλουν να επιτεθούν στους συμπολίτες μας, εμείς θα παραμένουμε σε επαγρύπνηση και θα υπερασπιζόμαστε την χώρα μας», διαβεβαίωσε.

Έπειτα από περισσότερο από 12 ώρες από το διάγγελμα που απηύθυνε στον αμερικανικό λαό για την Συρία, κατά το οποίο δέχθηκε να δώσει μια ευκαιρία στην διπλωματία προτού εξαπολυθούν ενδεχόμενα πλήγματα κατά του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ σε τιμωρία για την καταγγελθείσα επίθεση με χημικά όπλα, ο Ομπάμα σημείωσε επίσης ότι «είναι φρόνιμο να ξέρουμε ότι αν και η χρήση ισχύος είναι μερικές φορές απαραίτητη, η χρήση ισχύος από μόνη της δεν μπορεί να οικοδομήσει τον κόσμο τον οποίο προσδοκούμε».

(Ο Μπ. Ομπάμα αφού κατέθεσε στεφάνι στο Πεντάγωνο στη μνήμη των θυμάτων, εκφώνησε την ομιλία του)

(Μεσίστια κυματίζει η αστερόεσσα στο Καπιτώλιο)

Το «σημείο μηδέν»

Στη Νέα Υόρκη, οι συγγενείς των θυμάτων των επιθέσεων στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου (WTC) συγκεντρώθηκαν σήμερα στο «Σημείο Μηδέν». Ο τότε δήμαρχος της πόλης Ρούντολφ Τζουλιάνι δάκρυσε την ώρα που άρχιζε η τελετή στην μνήμη των θυμάτων με την τήρηση ενός λεπτού σιγή στις 08:46 – τοπική ώρα (15:46 – ώρα Ελλάδος), ακριβώς την ώρα που το ένα από τα αεροσκάφη στα οποία είχε εκδηλωθεί αεροπειρατεία έπεσε πάνω στον έναν από τους δίδυμους πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου.

Σχεδόν 3.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στην Νέα Υόρκη, στο Πεντάγωνο και στο Σάνκσβιλ, στην Πενσιλβάνια.

(Ο διοικητής Timoney και τα μέλη της Πρώτης Διμοιρίας στο Λόουερ Μανχάταν τιμούν τους 23 αστυνομικούς της Νέας Υόρκης που έχασαν τη ζωή τους στο «σημείο μηδέν»)

(Η στιγμή της τήρησης του ενός λεπτού σιγής στο «σημείο μηδέν»)

(Ενός λεπτού σιγή από το τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Νέας Υόρκης την ώρα της πτώσης του δεύτερου ουρανοξύστη)

Η τελετή στην Πενσιλβάνια

Ειδικότερα, στη μνήμη των θυμάτων στην Πενσιλβάνια, της πτήσης 93, διαβάστηκαν ένα προς ένα από τους συγγενείς τους κατά την τελετή που διοργανώθηκε στη μνήμη τους.

Περισσότεροι από 200 συγκεντρωμένοι στο Εθνικό μνημείο για τους 40 επιβαίνοντες στο αεροπλάνο της πτήσης 93 άκουσαν τα ονόματα των 33 επιβατών και επτά μελών του πληρώματος, που πέθαναν κατά τη συντριβή.

Υπενθυμίζεται ότι η πτήση είχε ξεκινήσει από το Νιούαρκ με κατεύθυνση το Σαν Φρανσίσκο, όταν αεροπειρατές διέταξαν την αλλαγή του δρομολογίου της, προκειμένου να συντριβεί στο Καπιτώλιο ή τον Λευκό Οίκο.


(To μνημείο για τα 40 θύματα της πτήσης 93)


(To μνημείο για τα 40 θύματα της πτήσης 93)

Η ημέρα που άλλαξε τις ΗΠΑ και τον κόσμο

Δώδεκα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το διπλό τρομοκρατικό χτύπημα σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον που συγκλόνισε όλο τον πλανήτη. Δώδεκα χρόνια από εκείνη την ηλιόλουστη Τρίτη της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, την ημέρα που άλλαξε τις ΗΠΑ και τον κόσμο, όπως υποστήριξαν προσωπικότητες διεθνούς κύρους.

Δώδεκα χρόνια μετά, στο «σημείο μηδέν» του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στο Μανχάταν ορθώνεται ο «Πύργος της Ελευθερίας». Όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες του στις αρχές του 2014, αναμένεται να είναι το υψηλότερο κτήριο στις ΗΠΑ.

Δώδεκα χρόνια από την ημέρα που οι διεθνείς αναλυτές συνηθίζουν να λένε ότι «άλλαξε τον κόσμο» ελάχιστα πράγματα, δυστυχώς, μοιάζουν πραγματικά να έχουν αλλάξει και κυρίως να έχουν διορθωθεί προς το καλύτερο.

Δώδεκα χρόνια μετά, ο Οσάμα Μπιν Λάντεν δεν είναι ζωντανός, αλλά το ερώτημα παραμένει το ίδιο, όπως υποστηρίζουν αρκετοί αναλυτές: «Μετά από δυο πολέμους (Αφγανιστάν και Ιράκ) και τον «μακροχρόνιο πόλεμο» κατά της τρομοκρατίας, είναι σήμερα πιο ασφαλείς οι ΗΠΑ;

Και σαν απάντηση στο ερώτημα αυτό η αποφράδα επέτειος της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου βρίσκει και πάλι τις ΗΠΑ σε πολιτικό αναβρασμό και πολεμική ετοιμότητα για ένα πιθανό νέο στρατιωτικό χτύπημα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και την διεθνή κοινότητα – από τη πλευρά της – δικαιολογημένα προβληματισμένη για τις πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει.

Η εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία
Αυτή την φορά ο… «κακός» είναι ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ Αλ Άσαντ, ένας ακόμη απολυταρχικός ηγέτης που η Δύση και ειδικά η Ουάσιγκτον στήριξε και ανέβασε στη θέση που βρίσκεται σήμερα. Και το κυνήγι αφορά και πάλι την χρήση απαγορευμένων χημικών όπλων εναντίον αμάχων, που ακόμη και αν πράγματι εφαρμόστηκαν, όπως είναι και το πιθανότερο, είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιβεβαιωθεί από ποια πλευρά εξαπολύθηκαν, από το κυβερνητικό στρατό, με ή χωρίς την εντολή του Άσαντ, ή από τους αντάρτες σαν προβοκάτσια κατά του καθεστώτος.

Σε κάθε περίπτωση, το τελικό αποτέλεσμα δεν αλλάζει – και μετά από αισίως τρία χρόνια αιματηρού εμφυλίου που έχει αφήσει πίσω του τουλάχιστον 100.000 νεκρούς και 1.000.000 πρόσφυγες – η Δύση καλείται να αποφασίσει ακόμη και αν δεν είναι βέβαιη για το πώς, αλλά και για το τελικό αποτέλεσμα που μπορεί να έχει η όποια παρέμβαση της.

Το Εθνικό Μνημείο και η επέτειος
Στo Εθνικό Μνημείο, που δημιουργήθηκε στο χώρο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου και το οποίο εγκαινιάστηκε το 2011 από τον πρόεδρο Ομπάμα και τον πρώην πρόεδρο Τζορτζ Μπους, θα πραγματοποιηθεί σήμερα η καθιερωμένη τελετή.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι αυξημένα στις αμερικανικές διπλωματικές αποστολές ανά την υφήλιο μετά την πικρή εμπειρία της «επετειακής» επίθεσης στο προξενείο της Βεγγάζης πέρυσι. Η αμερικανική κυβέρνηση δεν ανέφερε συγκεκριμένα τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας στα οποία προχωρεί. Η σχετική ανακοίνωση περιορίστηκε μόνο στο ότι η επανεξέταση των μέτρων ασφαλείας έχει ανατεθεί προσωπικά στην επικεφαλής της προεδρικής ομάδας για την αντιτρομοκρατία, στο φως και της πρόσφατης απειλής που είχε οδηγήσει στο κλείσιμο 19 αμερικανικών αποστολών στο μουσουλμανικό κόσμο.

Το Μνημείο περιλαμβάνει δύο τεχνητές λίμνες στην περίμετρο των οποίων είναι χαραγμένα τα ονόματα εκείνων που χάθηκαν κατά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στους Δίδυμους Πύργους και τα ονόματα των θυμάτων από την βομβιστική επίθεση του 1993, περιέχοντας συνολικά 2.983 ονοματεπώνυμα. Ανάμεσα στα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου υπήρχαν και 36 άτομα ελληνικής καταγωγής.

Οι δύο λίμνες εκτείνονται στο σημείο που βρίσκονταν τα θεμέλια των δύο πύργων, είναι φτιαγμένες από σκούρο γρανίτη και διαθέτουν τους μεγαλύτερους τεχνητούς καταρράκτες στη Βόρεια Αμερική. Επίσης, εκατοντάδες δέντρα βρίσκονται στα μονοπάτια που οδηγούν προς τις δύο λίμνες, ενώ στον ίδιο χώρο κατασκευάζεται Μουσείο. Σύμφωνα με τις αρχές της Νέας Υόρκης, οι επισκέπτες του χώρο του Μνημείου ξεπερνούν τα 4 εκατομμύρια.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά – Μάριος Μπουμπής

Διαβάστε επίσης 9/11: Η 12η επέτειος από το τρομοκρατικό χτύπημα, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2013, 09:23

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης