Η ισραηλινή αστυνομία έκανε έφοδο στο τέμενος Al-Aqsa στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, με τους γιατρούς να αναφέρουν ότι τουλάχιστον 152 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν στα επεισόδια βίας που ακολούθησαν, καθώς συνελήφθησαν εκατοντάδες άτομα.

Το ισλαμικό ίδρυμα που διαχειρίζεται τον χώρο είπε ότι η ισραηλινή αστυνομία εισέβαλε πριν την αυγή της Παρασκευής, καθώς χιλιάδες πιστοί συγκεντρώθηκαν στο τζαμί για προσευχή νωρίς το πρωί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βίντεο που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο δείχνουν Παλαιστινίους να πετάνε πέτρες, και την αστυνομία να εκτοξεύει δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης. Άλλα έδειξαν πιστούς να φράσσονται μέσα στο τέμενος ανάμεσα σε σύννεφα δακρυγόνων.

Η Παλαιστινιακή υπηρεσία έκτακτης ανάγκης (Palestinian Red Crescent emergency service) ανακοίνωσε ότι μετέφερε την πλειονότητα των τραυματιών σε νοσοκομεία. Είπε, επίσης, πως ένας από τους φρουρούς στο σημείο πυροβολήθηκε στο μάτι με σφαίρα από καουτσούκ.

Η Παλαιστινιακή υπηρεσία έκτακτης ανάγκης πρόσθεσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις εμπόδισαν την άφιξη ασθενοφόρων και παραϊατρικών στο τζαμί, με τα παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν ότι δεκάδες τραυματίες πιστοί παρέμειναν εγκλωβισμένοι μέσα στο συγκρότημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ισραηλινή αστυνομία είπε πως συνέλαβε τουλάχιστον 300 Παλαιστινίους κατά την τελευταία κλιμάκωση. Ωστόσο, παλαιστινιακές πηγές ανεβάζουν τον αριθμό στους 400.

Ανέφερε, επίσης, ότι μπήκε στο συγκρότημα -στον τρίτο πιο ιερό χώρο στο Ισλάμ, τον οποίο τιμούν οι Εβραίοι ως Όρος του Ναού- για να διαλύσουν ένα «βίαιο» πλήθος που παρέμενε στο τέλος της πρωινής προσευχής.

Είπαν ότι μπήκαν «για να διαλύσουν και να απωθήσουν» το πλήθος, αφού μια ομάδα Παλαιστινίων άρχισε να πετάει πέτρες προς τον κοντινό εβραϊκό χώρο προσευχής του Δυτικού Τείχους.

Αλλά ο Παλαιστίνιος εικονολήπτης Rami al-Khatib, ο οποίος είδε την επιδρομή, είπε: «Οι ισραηλινές δυνάμεις άδειασαν βάναυσα το συγκρότημα. Επετίθεντο στο προσωπικό του τζαμιού, σε κανονικούς ανθρώπους, ηλικιωμένους, νέους.

«Υπήρχαν πολλοί τραυματίες, έριξαν λαστιχένιες σφαίρες μέσα στο τέμενος Al-Aqsa. Χτυπούσαν τους πάντες, ακόμα και τους παραϊατρικούς», είπε ο Αl-Khatib, ο οποίος επίσης τραυματίστηκε.

Από την Πύλη της Δαμασκού, ο Najwan al-Samri, του Al Jazeera, είπε ότι η ισραηλινή αστυνομία εισέβαλε στο συγκρότημα του τζαμιού χωρίς πρόσχημα και επιτέθηκε σε πιστούς κοντά στην αίθουσα προσευχής Qibly μετά την πρωινή προσευχή.

Πρόσθεσε ότι η κλιμάκωση ήρθε καθώς ακροδεξιές εβραϊκές ομάδες ζήτησαν επιδρομές στο συγκρότημα του τζαμιού Al-Aqsa κατά τη διάρκεια του εβραϊκού Πάσχα και προσφορά θυσιών ζώων στις αυλές του, κάτι που δεν έχει συμβεί από την αρχαιότητα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης