Σκωτία και Ευρωπαϊκή Ένωση. Δύο ζητήματα που μπορούν -υπό προϋποθέσεις- να προκαλέσουν πονοκέφαλο στην Ντάουνινγκ Στριτ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά την ανέλπιστη επιτυχία των Συντηρητικών στις βουλευτικές εκλογές και την εξασφάλιση αυτοδυναμίας, ο Ντέιβιντ Κάμερον καλείται να σηκώσει τα μανίκια και να κάνει πράξη τις προεκλογικές του εξαγγελίες: περισσότερες εξουσίες στο σκωτσέζικο κοινοβούλιο και δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η δεύτερη θητεία του πρωθυπουργού μόνο εύκολη δεν θα είναι, εκτιμούν «Times» και «Guardian». Για τους «Times», ο Ντέιβιντ Κάμερον έχει ανάγκη από «κάθε γραμμάριο πολιτικής ικανότητας» για να αντιμετωπίσει τα ζητήματα αυτά. «Οι Βρετανοί ψηφοφόροι έδωσαν μια ετυμηγορία συντριπτική για τα πεπραγμένα των δύο μεγάλων εθνικών κομμάτων. Έδωσαν εξουσία σ’ ένα τρίτο και άρχισαν μια επανάσταση στη Σκωτία» επισημαίνεται στο κύριο άρθρο της εφημερίδας.

Το Εργατικό Κόμμα σφυροκοπήθηκε στη Σκωτία, όπου οι οπαδοί του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος (SNP) κέρδισαν 56 από τις 59 έδρες της αυτόνομης περιφέρειάς τους, η οποία μέχρι τώρα θεωρείτο προπύργιο των Εργατικών.

«Είναι καιρός για τον κ. Κάμερον να βρει τον Τσόρτσιλ που έχει μέσα του (…) η πλειοψηφία του είναι μικρή και δεν θα είναι εύκολο να τη χρησιμοποιήσει. Η αληθινή δουλειά του αρχίζει τώρα» σχολιάζουν οι «Times».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον «Guardian», που υποστήριζε τους Εργατικούς, οι οποίοι ήταν οι μεγάλοι χαμένοι των βρετανικών εκλογών, ο Κάμερον πρέπει τώρα να βάλει τη χώρα μπροστά από το κόμμα του.

«Στη δεύτερη και τελευταία θητεία του θα χρειαστεί να δείξει πολύ μεγαλύτερη σοφία, συνέπεια και όραμα από ό,τι έδειξε κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας, αν θέλει να ενώσει και πάλι τη χώρα» επισημαίνει η εφημερίδα.

Από την πλευρά του ο «Independent» υποστηρίζει πως οι εκλογές αυτές αποτελούν «έναν σταθμό που θα καθορίσει αν θα παραμείνουμε μαζί ως Ηνωμένο Βασίλειο και ένα Ηνωμένο Βασίλειο ικανό να προσβλέπει σε ένα μέλλον με τους πιο κοντινούς Ευρωπαίους γείτονές του».

«Ένα έθνος, η αποστολή του Κάμερον» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος των «Financial Times», οι οποίοι εκτιμούν επίσης ότι η διατήρηση της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα σφραγίσουν τα πέντε επόμενα χρόνια των Συντηρητικών.

BBC: Προσωπική νίκη Κάμερον

«Οι εκλογές αυτές ενδέχεται να έχουν τις πιο σημαντικές συνέπειες από οποιεσδήποτε άλλες στην πρόσφατη ιστορία. Καλούμαστε να πάρουμε μια απόφαση για το μέλλον μας στην Ευρώπη, με τη διεξαγωγή σχετικού δημοψηφίσματος σε δύο χρόνια να θεωρείται σχεδόν δεδομένη, ενώ θα τεθούν σοβαρά ερωτήματα αναφορικά και με το μέλλον της “Ένωσης” του Βασιλείου μετά τον εκλογικό θρίαμβο των Σκωτσέζων Εθνικιστών (SNP), που μετέτρεψε τη Σκωτία σε μονοκομματική χώρα» αναφέρει σε άρθρο του ο Νόρμαν Σμιθ.

Εποχές… Θάτσερ θύμισε η καθαρή νίκη των Τόρις, η οποία αποτελεί προσωπικό θρίαμβο του Ντέιβιντ Κάμερον, σύμφωνα με το BBC Ο πολιτικός συντάκτης του BBC κάνει ταυτόχρονα λόγο για κολοσσιαίο επίτευγμα του Ντέιβιντ Κάμερον, μετά τον θρίαμβο των Συντηρητικών, καθώς «η τελευταία και μοναδική φορά που ένα κυβερνών κόμμα κατάφερε να αυξήσει τα ποσοστά του ήταν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, όταν η Μάργκαρετ Θάτσερ βρισκόταν στο απόγειο της δύναμής της».

Το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης αποτελεί σημαντική προσωπική νίκη για τον Κάμερον, προστίθεται στο δημοσίευμα, ο οποίος κατάφερε να αποστομώσει όλους όσοι στο εσωτερικό του κόμματός του εμφανίζονταν επιφυλακτικοί όσον αφορά την ικανότητά του να κερδίζει τις όποιες αναμετρήσεις.

«Την ώρα, ωστόσο, που το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί ήττα για όσους από τους Τόρις εξέλαβαν τις εκλογές ως ευκαιρία για να απαλλαγούν από τον Κάμερον, αυτός καλείται να κυβερνήσει με σχετικά μικρή πλειοψηφία (σ.σ.: εξασφάλισε 331 έδρες, 5 περισσότερες από το όριο της αυτοδυναμίας) στη Βουλή των Κοινοτήτων» επισημαίνει ο Βρετανός δημοσιογράφος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης