Η καναδική Bombardier «έκοψε» τους κινητήρες των τουρκικών Bayraktar

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2020, 23:36
Η καναδική Bombardier «έκοψε» τους κινητήρες των τουρκικών Bayraktar

Η Bombardier Recreational Products (BRP) ανακοίνωσε ότι έχει αναστείλει την παράδοση κινητήρων αεροσκαφών σε «χώρες όπου η χρήση τους δεν είναι σαφής», σύμφωνα με την καναδική ιστοσελίδα CBC.

Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από αναφορές ότι ορισμένοι  τους κινητήρες χρησιμοποιούνται σε τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη που αναπτύχθηκαν από το Αζερμπαϊτζάν για την καταπολέμηση των αρμενικών δυνάμεων στο Ναγκόρνο- Καραμπάχ.

Η εταιρεία που εδρεύει στο Κεμπέκ δήλωσε ότι στα τέλη της περασμένης εβδομάδας αντελήφθη ότι ορισμένοι από τους κινητήρες αεροσκαφών αναψυχής που παράγονται από την αυστριακή θυγατρική της, Rotax, χρησιμοποιούνται σε τουρκικά μη επανδρωμένα οχήματα Bayraktar TB2 ( UAV).

“Έχουμε πρόσφατα ενημερωθεί ότι ορισμένοι κινητήρες Rotax χρησιμοποιούνται επί του παρόντος σε στρατιωτικά UAV και έχουμε ξεκινήσει μια διεξοδική έρευνα αμέσως”, δήλωσε ο Martin Langelier, ατιπρόεδρο της BPR.

Ο Langelier είπε ότι όλοι οι κινητήρες αεροσκαφών Rotax έχουν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί στην Αυστρία αποκλειστικά για πολιτική χρήση και είναι πιστοποιημένοι μόνο για μη στρατιωτική χρήση.

Σημειώνεται ότι μετά από αυτή την εξέλιξη “τινάζονται στον αέρα” τα συμβόλαια της Τουρκίας για drones με Ουκρανία και Σερβία.

Ο Καναδάς ανέστειλε τις περισσότερες εξαγωγές αμυντικής τεχνολογίας στην Τουρκία τον Οκτώβριο του 2019 μετά την τουρκική εισβολή στη βορειοδυτική Συρία.

Πηγή: hellasjournal.gr

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2020, 23:41