Η Μόσχα καλεί σε συνομιλίες τον αρχηγό της συριακής αντιπολίτευσης

Η Μόσχα καλεί σε συνομιλίες τον αρχηγό της συριακής αντιπολίτευσης
Η ρωσική διπλωματία απέστειλε πρόσκληση στον επικεφαλής του συνασπισμού της συριακής αντιπολίτευσης, Μοάζ Eλ-Χάτιμπ, να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις με στόχο μια διευθέτηση της σύγκρουσης στη Συρία, όπως δήλωσε σήμερα προς το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria-Novosti ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ.

Ο εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης, η οποία πολλαπλασιάζει τις τελευταίες ημέρες τις επαφές αναφορικά με το συριακό ζήτημα, διευκρίνισε πως η συνάντηση μπορεί να πραγματοποιηθεί στη Μόσχα ή και έξω από τη Ρωσία, για παράδειγμα στη Γενεύη ή στο Κάιρο.

«Η πρόσκληση διαβιβάσθηκε, ο Μοάζ ελ-Χάτιμπ την έχει» δήλωσε ο Μπογκντάνοφ. Την Πέμπτη συριακή αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών της Συρίας, Φαϊζάλ Μοκντάντ, είχε συνομιλίες στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

Ο διεθνής απεσταλμένος για τη Συρία, Λαχντάρ Μπραχίμι, αναμένεται αύριο στη Μόσχα. «Θα ακούσουμε αυτό που έχει να μας πει ο Λαχντάρ Μπραχίμι και στη συνέχεια θα πάρουμε μια απόφαση σχετικά με μια νέα τριμερή συνάντηση ανάμεσα στη Ρωσία, τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ» δήλωσε ο Μπογκντάνοφ, διευκρινίζοντας πως μια τέτοια συνάντηση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο.

Ο εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας, Αλεξάντρ Λουκάσεβιτς, δήλωσε χθες από την πλευρά του πως είναι απαραίτητο να αναληφθούν «ενεργητικές και αποφασιστικές πρωτοβουλίες, για να σταματήσει το λουτρό αίματος».

Ερωτηθείς στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο Λουκάσεβιτς διέψευσε πάντως κατηγορηματικά τις πληροφορίες του Τύπου σχετικά με την ύπαρξη μιας συμφωνίας ανάμεσα στους Ρώσους και τους Αμερικανούς για τη συγκρότηση μιας μεταβατικής κυβέρνησης με διευρυμένες εξουσίες και τη διατήρηση στην εξουσία του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ έως το τέλος της θητείας του, το 2014, χωρίς δυνατότητα να είναι ξανά υποψήφιος.

Ο επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας, Μοχάμεντ Αμρ, αναμένεται σήμερα στη Μόσχα για συνομιλίες, κατά τις οποίες πρόκειται να συζητηθεί και το θέμα της Συρίας.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2012, 08:42