Οι Αρχές των ΗΠΑ δημοσιοποίησαν τη Δευτέρα σωρεία κατηγοριών τόσο σε βάρος της οικονομικής διευθύντριας της Huawei, η οποία έχει βρεθεί στο επίκεντρο ενός διπλωματικού και δικαστικού μπρα-ντε- φέρ, όσο και σε βάρος της ίδιας της εταιρείας-κολοσσού των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας της Κίνας, δύο υποθέσεις που εγείρουν σοβαρό κίνδυνο αναζωπύρωσης της έντασης ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο.
Το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης αποκάλυψε ότι έχει ασκήσει 13 κατηγορίες, που συνδέονται με φερόμενες παραβιάσεις των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, σε βάρος του κινεζικού ομίλου και της οικονομικής διευθύντριάς του Μεγκ Ουάνγκζου, η οποία συνελήφθη στον Καναδά τον Δεκέμβριο, κατ’ απαίτηση της αμερικανικής Δικαιοσύνης.

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι έχει ασκήσει 10 κατηγορίες σε δύο θυγατρικές της Huawei – τις Huawei Device Co., Ltd. και Huawei Device Co. USA – για σύσταση και συμμορία, καθώς και για κλοπή βιομηχανικών μυστικών που άπτονται των τεχνολογιών της κυψελικής τηλεφωνίας της αμερικανικής T-Mobile. Επιπλέον, οι δύο θυγατρικές κατηγορούνται για παρακώλυση της Δικαιοσύνης.

Αυτές οι κατηγορίες φέρνουν στο φως τις προσπάθειες της Huawei να «εκμεταλλευθεί» ανταγωνίστριές της και οικονομικούς θεσμούς στις ΗΠΑ, αλλά και την «απειλή» που εγείρει για «τον παγκόσμιο ελεύθερο και ισότιμο ανταγωνισμό», υποστήριξε ο διευθυντής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Έρευνας Κρίστοφερ Ρέι.
Λίγες ώρες αργότερα, το τηλεοπτικό δίκτυο CBC του Καναδά μετέδιδε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας επιβεβαίωσε ότι επιδόθηκε επίσημο αίτημα έκδοσης της Μενγκ στις ΗΠΑ από την Ουάσινγκτον στην Οτάβα.

Η σύλληψη, στις αρχές του Δεκεμβρίου στο Βανκούβερ, της οικονομικής διευθύντριας και κόρης του ιδρυτή της Huawei προκάλεσε αναταράξεις στις σχέσεις των ΗΠΑ, του Καναδά και της Κίνας. Ελεύθερη υπό όρους πλέον, η Μενγκ αναμένεται να προσαχθεί ενώπιον δικαστή την 6η Φεβρουαρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε τρεις υποθέσεις οι εξελίξεις στις οποίες ερμηνεύθηκαν από πολλούς αναλυτές ως αντίποινα, οι Αρχές της Κίνας συνέλαβαν έκτοτε δύο Καναδούς και καταδίκασαν σε θάνατο έναν τρίτο.

Η κρίση ανάμεσα στο Πεκίνο και στην Οτάβα οδήγησε στην καθαίρεση από τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό του Τζον Μακόλουμ, του πρέσβη του Καναδά στην Κίνα, εξαιτίας αμφιλεγόμενων δηλώσεών του για τη διαδικασία έκδοσης της Μενγκ.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι κατήγγειλε την Παρασκευή μια «άδικη και ανήθικη» εκστρατεία εναντίον της Huawei, που έχει αποκλειστεί από διάφορους διαγωνισμούς για την κατασκευή δικτύων κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς και αντιμετωπίζεται πλέον με δυσπιστία από πολλές κυβερνήσεις, ειδικά δυτικών χωρών.

Η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε πέρυσι μια ολομέτωπη επίθεση εναντίον της Κίνας, κατηγορώντας τη για κλοπή τεχνολογιών, απειλητική συμπεριφορά έναντι των γειτόνων της, την οικοδόμηση ενός «ολοκληρωτικού κράτους», την καταπάτηση των δικαιωμάτων θρησκευτικών μειονοτήτων, αλλά και προσπάθειες «υποδούλωσης» άλλων χωρών με χορηγήσεις δανείων, ειδικά στη Λατινική Αμερική, μεταξύ διαφόρων άλλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης