Σε πορεία σύγκρουσης με το Ισραήλ;

Η Παλαιστινιακή Αρχή ανακοίνωσε ότι θα πάψει να αναγνωρίζει τη διαίρεση της Δυτικής Όχθης σε τρεις περιοχές με διαφορετικό ισραηλινό και παλαιστινιακό έλεγχο και θα διεκδικήσει ολόκληρη την επικράτεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διακήρυξη θα τερματίσει τη σημερινή διαίρεση της Δυτικής Όχθης στις περιοχές Α, Β και Γ, όπως ορίζονται από τις συμφωνίες του Όσλο, που υπογράφηκαν από τον Οργανισμό Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης (PLO) και το Ισραήλ το 1993 και το 1995.

Η είδηση ​​έρχεται ένα μήνα μετά την απόφαση του Παλαιστίνιου ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς να σταματήσει όλες τις συμφωνίες με το Ισραήλ και αρκετές εβδομάδες μετά τον πρόσφατο διορισμό ως πρωθυπουργό του Μωχάμετ Σταγιάχ ο οποίος ανέφερε ότι «θα ασχοληθούμε με όλα τα εδάφη που ανήκουν στο κράτος της Παλαιστίνης ως περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ».

Ισραηλινοί οικισμοί στη Δυτική ΄Οχθη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τους όρους των συμφωνιών του Όσλο, η περιοχή Α περιλαμβάνει το 18% της Δυτικής Όχθης και όλες τις μεγάλες παλαιστινιακές πόλεις. Αυτή η περιοχή βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο της Παλαιστινιακής Αρχής.

Η περιοχή Β περιλαμβάνει το 22% της Δυτικής Όχθης – βρίσκεται υπό τον έλεγχο ασφαλείας του Ισραήλ και τον Παλαιστινιακό διοικητικό έλεγχο.

Η περιοχή Γ καταλαμβάνει το 60% της γης της Δυτικής Όχθης, αλλά είναι αραιοκατοικημένη. Αυτή η περιοχή βρίσκεται υπό πλήρη έλεγχο του Ισραήλ και γνωρίζει ήδη την αμφιλεγόμενη επέκταση των ισραηλινών οικισμών από τη δεκαετία του 1980.

Αν και η διαίρεση είναι παλαιότερη των δύο δεκαετιών, αρχικά είχε προβλεφθεί να διαρκέσει πέντε χρόνια, μέχρι να επιτευχθεί πιο μακροπρόθεσμη ειρηνευτική συμφωνία.

Αυτό όμως ουδέποτε συνέβη και οι διαιρέσεις έχουν πλέον εδραιωθεί.

Ως εκ τούτου, παραμένει ασαφής ο τρόπος με τον οποίο η Παλαιστινιακή Αρχή θα ασκήσει αυτήν την προσφάτως διεκδικούμενη αρχή, ιδιαίτερα στους οικισμούς της Περιοχής Γ και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, η οποία δεν είχε συμπεριληφθεί σε κάποια από τις τρεις κατηγορίες από τις συμφωνίες.

Αν και το Τελ Αβίβ δεν έχει ακόμη απαντήσει επισήμως στην ανακοίνωση, είναι εξαιρετικά απίθανο το Ισραήλ να παραιτηθεί από τον έλεγχο της Περιοχής Γ και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Επειδή η πολιτική του Ισραηλινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu ακολουθεί εντελώς αντίθετη πορεία.

Έχει χαρακτηρισθεί ηγέτης της σκληρής γραμμής και είναι υπέρ της συνεχούς επέκτασης των οικισμών των εποίκων.

Είχε δηλώσει κατά την ανάληψη των καθηκόντων του το 2009 ότι «όλη η Ιερουσαλήμ θα παραμείνει πάντοτε υπό την κυριαρχία του Ισραήλ».

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης