Η Πολωνία αναλαμβάνει από σήμερα την εναλλασσόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πρώτη φορά και έχει θέσει ως προτεραιότητά της την αναζωογόνηση της οικονομικής ανάπτυξης, καθώς οι 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε. αντιμετωπίζουν τη χρηματοπιστωτική κρίση στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ένωσης.

Η Πολωνία, η μεγαλύτερη πρώην κομμουνιστική χώρα της Ε.Ε., επιθυμεί να ενδυναμώσει την Ευρωζώνη που, όπως υποστηρίζει, ενισχύει την ευημερία της Ευρώπης, να πιέσει για τη διεύρυνση της Ε.Ε. με την ένταξη χωρών των δυτικών Βαλκανίων και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Πολωνία έχει τη φιλοδοξία να κάνει την Ευρώπη να απαλλαγεί τουλάχιστον από τα ψυχολογικά προβλήματα τα οποία βιώνει τώρα» δήλωσε αργά χθες το βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ράντοσλαβ Σικόρσκι. «Σε περιόδους κρίσης, το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να επανεθνικοποιήσουμε την πολιτική μας».

Πέραν της ολοκλήρωσης της ενταξιακής διαδικασίας της Κροατίας, της έναρξης των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Σερβίας και της εξασφάλισης εμπορικής συμφωνίας με την Ουκρανία, η Βαρσοβία επιθυμεί ακόμη να προωθήσει τη στενότερη συνεργασία στους κόλπους της Ε.Ε. στον στρατιωτικό και ενεργειακό τομέα.

Οι δύο ανώτεροι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρόεδρος της Ε.Ε. Χέρμαν βαν Ρομπάι, είναι προγραμματισμένο να παραστούν αμφότεροι στους σημερινούς εορτασμούς στη Βαρσοβία, με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας για το επόμενο εξάμηνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Πολωνία επιδιώκει να εμφανιστεί ως μία σύγχρονη χώρα-μέλος της Ε.Ε., η οποία από τότε που εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί με επτά άλλες πρώην κομμουνιστικές χώρες το 2004, πέτυχε μία ισχυρή οικονομική ανάπτυξη αποφεύγοντας ακόμη και την ύφεση στη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης την περίοδο 2008-2009. Ωστόσο, όπως εκτιμά το πρακτορείο Reuters, οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. θα δοκιμάσουν στο έπακρον την αισιοδοξία και την εφευρετικότητα της Πολωνίας κατά τους επόμενους μήνες.

Η Πολωνία θα προχωρήσει σε εκλογές τον Οκτώβριο, στη μέση της προεδρίας της Ε.Ε, και κάποιοι σχολιαστές υποστηρίζουν ότι η εκστρατεία μπορεί να αποπροσανατολίσει τον πρωθυπουργό, Ντόναλντ Τουσκ, και τους υπουργούς του από το να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη δύσκολη αυτή περίοδο. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στο κυβερνών κεντρώο κόμμα «Πλατφόρμα των Πολιτών» ισχυρό προβάδισμα έναντι του κυριότερου αντιπάλου του, καθιστώντας απίθανη την αντικατάστασή του στην εξουσία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης