Ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος ΣΤ΄ έφθασε σήμερα στο Ιράκ στο πλαίσιο της πρώτης επίσκεψης Ισπανού μονάρχη τα τελευταία 40 χρόνια, κατά τη διάρκεια της οποίας συνάντησε τις ειδικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στη χώρα, ανακοίνωσε διπλωματική πηγή.
Ο Φελίπε είχε συνάντηση στη συνέχεια με τον Ιρακινό πρόεδρο Μπάρχαμ Σάλεχ, του οποίου η χώρα κήρυξε στα τέλη του 2017 τη νίκη της επί της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, παρότι οι ιρακινές δυνάμεις και αυτές του διεθνούς συνασπισμού συνεχίζουν τα πλήγματά τους κατά των τζιχαντιστών.
Η Ισπανία που μετείχε στο πλευρό των ΗΠΑ το 2003 κατά την εισβολή στο Ιράκ, η οποία οδήγησε στην ανατροπή του δικτάτορα Σαντάμ Χουσέιν, διαθέτει δυνάμεις της στους κόλπους του συνασπισμού κατά του ΙΚ.
Μετά την υποστήριξη προς τις ιρακινές δυνάμεις οι οποίες κατάφεραν να εκδιώξουν το ΙΚ από όλα τα αστικά κέντρα της χώρας, ξένοι στρατιωτικοί εκπαιδευτές παραμένουν στη χώρα, ανάμεσά τους εκατοντάδες Ισπανοί.
Η επίσκεψη πραγματοποιείται την ώρα που πολλοί ηγέτες επισκέπτονται διαδοχικά το Ιράκ από τις αρχές του μήνα.
Μετά την επίσκεψη στις αμερικανικές δυνάμεις που έκανε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ -ο οποίος δεν συνάντησε κανέναν ιρακινό αξιωματούχο- ο βασιλιάς Αμπντάλα Β΄ της Ιορδανίας μετέβη στη Βαγδάτη για μια πρώτη επίσκεψη την τελευταία δεκαετία.
Πριν από τον ιορδανό μονάρχη, οι υπουργοί Εξωτερικών του Ιράν και των ΗΠΑ, των δύο μεγάλων συμμάχων του Ιράκ αλλά οι ίδιοι μεγάλοι εχθροί μεταξύ τους, συνάντησαν την ιρακινή ηγεσία. Οι ομόλογοί τους αρμόδιοι για την Ενέργεια μετέβησαν επίσης στο Ιράκ, τη δεύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα του ΟΠΕΚ.
Σε όλες τις συναντήσεις συζητήθηκε το θέμα του ΙΚ, κι ενώ η ανακοίνωση από τον πρόεδρο Τραμπ της αποχώρησης των 2.000 αμερικανών στρατιωτών που σταθμεύουν στη Συρία έχει προκαλέσει την έκπληξη όλων.
Οι περισσότερες στρατιωτικές δυνάμεις των χωρών του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού βρίσκονται στο εξής στο Ιράκ απ’ όπου παρεμβαίνουν μερικές φορές στο συριακό έδαφος μέσω της ερήμου κατά μήκος των μακρών συνόρων που χωρίζουν το Ιράκ από την εμπόλεμη Συρία.

Το φιλο-ιρανικό μπλοκ στους κόλπους των ιρακινών αρχών προωθεί πλέον ένα χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των ξένων δυνάμεων, κυρίως των αμερικανικών. Ένα σχέδιο κατατέθηκε στο κοινοβούλιο και αναμένεται να εξεταστεί τον Μάρτιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης