Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει ο τουρκικός στρατός, με αίτημα την επανεκδίκαση των υποθέσεων περί συνωμοσίας για την ανατροπή της ισλαμικής κυβέρνησης του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο των οποίων καταδικάστηκαν εκατοντάδες υψηλόβαθμοι και χαμηλόβαθμοι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων.

Η κίνηση αυτή του γενικού επιτελείου σημειώνεται εν μέσω της γενικότερης αναταραχής που έχει προκαλέσει στο πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο το ξέσπασμα του σκανδάλου διαφθοράς με εμπλεκόμενους πρώην υπουργούς του κυβερνώντος κόμματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, η προσφυγή του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων κατατέθηκε επίσημα στις 27 Δεκεμβρίου 2013 στο γραφείο του εισαγγελέα της Αγκυρας, με αίτημα τη διεξαγωγή μιας νέας δίκης.

Στην πρώτη και πιο γνωστή υπόθεση «Εργκένεκον», δικαστήριο της Σιλίβρι (Σηλυβρία), στα προάστια της Κωνσταντινούπολης, επέβαλε τον περασμένο Αύγουστο βαριές ποινές φυλάκισης και κάθειρξης εναντίον 275 κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων πολλοί αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων, αιρετοί αξιωματούχοι και δημοσιογράφοι, οι οποίοι ήταν ύποπτοι ότι αποπειράθηκαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ερντογάν.

Μεταξύ αυτών βρισκόταν και ο πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, Ιλκέρ Μπασμπούγ, ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη έπειτα από μια δίκη την οποία η αντιπολίτευση καταδίκασε ως ένα “κυνήγι μαγισσών”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξάλλου τον περασμένο Αύγουστο, το ίδιο δικαστήριο του Σιλιβρί είχε καταδικάσει περισσότερους από 300 στρατιωτικούς, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν και στρατηγοί, σε ποινές κάθειρξης 13 ως 20 ετών για μια άλλη φερόμενη απόπειρα συνωμοσίας, το 2003 αυτήν τη φορά, και πάλι κατά της κυβέρνησης του Ερντογάν. Η υπόθεση αυτή έγινε γνωστή με την κωδική ονομασία «Βαριοπούλα», όπως δηλαδή ονομάστηκε η επιχείρηση της αστυνομίας και της δικαιοσύνης για τη σύλληψη των υπευθύνων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης