Σαφείς προειδοποιήσεις προς την Άγκυρα για τη στάση της απέναντι στους τζιχαντιστές απηύθυνε ο ηγέτης των Κούρδων Αμπντουλάχ Οτζαλάν, ξεκαθαρίζοντας πως αν οι μαχητές του Ισλαμικού Χαλιφάτου κυριεύσουν και λεηλατήσουν την κουρδική πόλη Κομπανί, κοντά στα σύνορα της Συρίας, τότε οι ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στην Τουρκία και το PKK θα τιναχτούν στον αέρα.

Ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν κάλεσε -έμμεσα- την Τουρκία να βοηθήσει στη μάχη κατά του Ισλαμικού Χαλιφάτου«Εάν αυτή η απόπειρα σφαγής επιτύχει τον στόχο της, η (ειρηνευτική) διαδικασία θα τερματιστεί» τόνισε ο φυλακισμένος ηγέτης, σε ανακοίνωση που έδωσε την Πέμπτη στη δημοσιότητα αντιπροσωπεία του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Καλώ οποιονδήποτε στην Τουρκία που δεν θέλει η διαδικασία αυτή και το ταξίδι προς τη Δημοκρατία να καταρρεύσουν, να αναλάβει την ευθύνη του στο Κομπάνι» πρόσθεσε.

Στενεύει ο κλοιός γύρω από το Κομπανί, με τους μαχητές του Ισλαμικού Χαλιφάτου να έχουν θέσει πρώτη προτεραιότητα την κατάληψη της κουρδικής πόληςΤο Κομπανί (Αϊν αλ Αράμπ) παραμένει σε καθεστώς πολιορκίας τις τελευταίες εβδομάδες, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 160.000 Κούρδοι να έχουν βρει καταφύγιο στο τουρκικό έδαφος. Οι πιέσεις προς την Άγκυρα, μέλος του ΝΑΤΟ, να διευκολύνει τις επιχειρήσεις του Διεθνούς Συνασπισμού που μάχεται κατά του Ισλαμικού Χαλιφάτου είναι έντονες. Ήδη, ο πρωθυπουργός της ασιατικής χώρας Αχμέτ Νταβούτογλου έχει ζητήσει από την τουρκική Εθνοσυνέλευση την άδεια για τη διενέργεια στρατιωτικών επιχειρήσεων μικρής κλίμακας στο έδαφος τόσο του Ιράκ όσο και της Συρίας, σε περίπτωση που κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο για την προστασία Τούρκων πολιτών. Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί κατά τη διάρκεια σημερινής συνεδρίασης.

Η ειρηνευτική διαδικασία με το Κουρδιστάν ξεκίνησε με πρωτοβουλία του τωρινού προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στόχος της είναι να τερματιστεί η ένοπλη δράση των Κούρδων μαχητών και να δοθούν μεγαλύτερες ελευθερίες και αυτονομία στην κουρδική μειονότητα. Εκτιμάται πως τα τελευταία 30 χρόνια τουλάχιστον 40.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε επιθέσεις ενόπλων, επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού, αεροπορικούς βομβαρδισμούς και πυροδότηση εκρηκτικών μηχανισμών. Τo PKK έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε επίσης:
Συνεχίζουν την πολιορκία της κουρδικής πόλης Κόμπανι οι τζιχαντιστές, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 29 Σεπτεμβρίου 2014, 00:09

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης