Ιαπωνία: Σε πρώτο πλάνο η ανάκαμψη της οικονομίας

Ιαπωνία: Σε πρώτο πλάνο η ανάκαμψη της οικονομίας
Αποφασισμένος να ενισχύσει την οικονομία και να αποκαταστήσει το πρεστίζ της χώρας στο εξωτερικό εμφανίζεται ο νέος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας.

Ο Shinzo Abe ορκίστηκε την Τετάρτη και έθεσε τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανάκαμψη της οικονομίας η οποία περνά μέσα από την ενίσχυση των διπλωματικών και εμπορικών δεσμών με τις Η.Π.Α.. Ειδικότερα, δεσμεύτηκε για μια πιο χαλαρή νομισματική πολιτική από την πλευρά της Κεντρικής Τράπεζας και την αύξηση των δημοσίων δαπανών, με παράλληλη αποδυνάμωση του γιεν προκειμένου να γίνουν ακόμα πιο ελκυστικά τα ιαπωνικά προϊόντα στο εξωτερικό.

Εγγονός πρώην πρωθυπουργού και ο πρώτος επικεφαλής κυβέρνησης που γεννιέται μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο 58χρονος πολιτικός θεωρείται πολύ έμπειρος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και κάνει τη μεγάλη επιστροφή πέντε χρόνια μετά την παραίτησή του από το πρωθυπουργικό αξίωμα εν μέσω έντονων πιέσεων για οικονομικά σκάνδαλα στενών συνεργατών του και ύστερα από τη λαϊκή κατακραυγή για την απώλεια χιλιάδων αρχείων συνταξιοδότησης. Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Φιλελεύθερου Κόμματος είδε την παράταξή του να σημειώνει σαρωτική νίκη στις πρόσφατες εκλογές του Δεκεμβρίου, συγκεντρώνοντας 294 έδρες (σε σύνολο 480) στο Κοινοβούλιο, πλειοψηφία που του επιτρέπει να περάσει μια σειρά από κρίσιμα νομοσχέδια.

Δείτε το video...


Το υπουργικό Συμβούλιο

Ο Shinzo Abe φρόντισε να συγκροτήσει ένα υπουργικό Συμβούλιο με στελέχη από όλο το φάσμα του κόμματος, αποφεύγοντας να δώσει χαρτοφυλάκιο αποκλειστικά στα κορυφαία μέλη της παράταξης, έτσι ώστε να αποφύγει τις κατηγορίες για ευνοιοκρατία που τον συνόδευαν κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας.

Υπουργός Οικονομικών τοποθετήθηκε ο 72χρονος, πρώην πρωθυπουργός, Taro Aso, ενώ ο πρώην υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας, Akira Amari, έγινε υπουργός για την Οικονομική Ανάκαμψη, ηγούμενος μιας ομάδας επιφορτισμένης με την ανάπτυξη στρατηγικών για την τόνωση της οικονομίας. Ο πολύπειρος Toshimitsu Motegi είναι ο νέος υπουργός Εμπορίου και καλείται να διαμορφώσει μια ενεργειακή πολιτική στον απόηχο της πυρηνικής καταστροφής στο εργοστάσιο «Fukushima Daiichi» (πάνω από 50% των πολιτών να τάσσεται κατά της ατομικής ενέργειας).


(Από αριστερά προς τα αριστερά: Akira Amari, Yoshimasa Hayashi, Taro Aso, Toshimitsu Motegi, Nobuteru Ishihara, Sadakazu Tanigaki)

Στο υπουργείο Δικαιοσύνης τοποθετήθηκε ο πρώην ηγέτης του LDP, τον οποίο ο Shinzo Abe αντικατέστησε τον Σεπτέμβριο, Sadakazu Tanigaki, ενώ δύο ακόμη ηγετικά στελέχη του κόμματος που έχασαν τη μάχη για το χρίσμα του προέδρου, οι Yoshimasa Hayashi και Nobuteru Ishihara, έλαβαν επίσης χαρτοφυλάκιο (Γεωργίας και Περιβάλλοντος – Πυρηνικής Κρίσης αντίστοιχα).

Εκτιμάται πως το γιεν υποχώρησε κατά 9,8% έναντι του δολαρίου από τη στιγμή που ο Shinzo Abe εκλέχτηκε πρόεδρος του LDP, ενώ την Τετάρτη σημείωσε ιστορικό χαμηλό 20 μηνών καθώς οι επενδυτές εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για μια πιο χαλαρή νομισματική πολιτική από την Κεντρική Τράπεζα.

Διαβάστε επίσης:
Ο Τάρο Άσο νέος υπουργός Οικονομικών στην Ιαπωνία, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 26 Δεκεμβρίου 2012, 11:11

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 27 Δεκεμβρίου 2012, 03:59