Ο κυβερνών συνασπισμός του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε πετυχαίνει συντριπτική νίκη στις σημερινές -πρόωρες- βουλευτές εκλογές, όπως προκύπτει από τα exit polls.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει την εκλογική αυτή αναμέτρηση δημοψήφισμα για το πρόγραμμά του για την αναζωογόνηση της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως δείχνουν τα exit polls, ο κυβερνών συνασπισμός αναμένεται να εξασφαλίσει πλειοψηφία δύο-τριών στην κάτω βουλή των 475 εδρών, αλλά το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (PLD) του πρωθυπουργού δεν φαίνεται να εξασφαλίζει τέτοια «υπερ-πλειοψηφία».

Ο 60χρονος Άμπε εξήγγειλε πρόωρες εκλογές ώστε να μπορέσει να ολοκληρώσει την πολιτική του, γνωστή ως «Abenomics», και να φέρει την Ιαπωνία και πάλι στο παγκόσμιο οικονομικό προσκήνιο.

Σύμφωνα με αναλυτές, ο πρωθυπουργός ενδεχομένως να εκμεταλλευτεί τη μεγάλη νίκη που φαίνεται ότι εξασφαλίζει παρά την πολύ περιορισμένη προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες, για να προχωρήσει με τις επώδυνες οικονομικές μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν αποκλείεται αντ΄ αυτού να επικεντρωθεί περισσότερο στο συντηρητικό του πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει τη συνταγματική μεταρρύθμιση με στόχο την χαλάρωση των περιορισμών στον στρατό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε επίσης
Στις κάλπες οι Ιάπωνες

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης