Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ) ανέφερε την Τρίτη ότι δεν έχει λάβει τις απαραίτητες εγγυήσεις ασφαλείας, προκειμένου να μεταφέρει αεροπορικώς στην Υεμένη απολύτως αναγκαίο ιατροφαρμακευτικό υλικό, την ίδια στιγμή που εργαζόμενος στην Επιτροπή της Ερυθράς Ημισελήνου της Υεμένης έχασε τη ζωή του μια ημέρα νωρίτερα.

Σε ανακοίνωσή της, η ΔΕΕΣ απηύθυνε έκκληση να επιτρέπεται να εργάζονται με ασφάλεια τα στελέχη των οργανώσεων περίθαλψης και βοήθειας, αφού «ένας εθελοντής της Ερυθράς Ημισελήνου, ο Άλι Όμαρ Χάσαμ, σκοτώθηκε τη Δευτέρα στην παραθαλάσσια επαρχία αλ Νταλέα, ενώ απομάκρυνε τραυματίες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ένα φορτίο με ιατρικό υλικό της ΔΕΕΣ, το οποίο είναι επαρκές για τη χορήγηση των πρώτων βοηθειών σε 700 ως 1.000 ανθρώπους, αναμενόταν να φθάσει αεροπορικώς σήμερα για να διανεμηθεί σε νοσοκομεία σε όλη τη χώρα», ώστε να μπορούν να έχουν την απαραίτητη φροντίδα οι τραυματίες, επισημαίνεται σε ανακοίνωση της οργάνωσης, η οποία εδρεύει στη Γενεύη.

Όμως «μέχρι στιγμής οι προσπάθειες να διαπραγματευτούμε την άφιξη του αεροσκάφους με ασφάλεια δεν έχουν στεφθεί από επιτυχία» προστίθεται στο κείμενο.

Εμπόλεμη ζώνη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ΔΕΕΣ διαθέτει στην Υεμένη μια ομάδα 300 ανθρώπων, που είναι διασκορπισμένοι στις πόλεις Σαναά, Σαάντα, Τάιζ και Άντεν.

«Υπάρχουν τραυματίες σε όλη τη χώρα. Έχουν γίνει αεροπορικές επιδρομές στον Βορρά, στη Δύση και στον Νότο, και εξελίσσονται συγκρούσεις ανάμεσα σε ένοπλες οργανώσεις στα κεντρικά και στα νότια της χώρας, κάτι που αποτελεί σκληρή δοκιμασία για τις ιατρικές υπηρεσίες, οι οποίες ήταν ήδη εξασθενημένες» υπογράμμισε ο επικεφαλής της ΔΕΕΣ στην Υεμένη, ο Ελβετός Σεντρίκ Σβάιτσερ.

Εξάλλου μια ομάδα χειρουργών της ΔΕΕΣ αναμένεται σύντομα στο στρατηγικής σημασίας λιμάνι του Άντεν, στα νότια της Υεμένης.

Διεθνής συμμαχία εννέα αραβικών χωρών, υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, μιας σουνιτικής μοναρχίας, εξαπέλυσαν την περασμένη Πέμπτη εκστρατεία αεροπορικών βομβαρδισμών εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούθι και των συμμάχων τους, καταγγέλλοντας προσπάθεια του Ιράν να επιβάλει την ηγεμονία του στην Υεμένη και στην ευρύτερη περιοχή.

Εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ επέκρινε τη συμμαχία διότι δεν έχει ακόμη επιτρέψει την άφιξη του αεροσκάφους της. Η Σιτάρα Τζαμπίν απέφυγε -ερωτηθείσα από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters- να διευκρινίσει ποιες αρχές δημιουργούν πρόβλημα όσον αφορά sτην έλευση του αεροσκάφους, το οποίο παραμένει σταθμευμένο στο Τζιμπουτί. Περιορίστηκε να τονίσει ότι «δεν έχουμε λάβει ακόμη άδεια από τα μέλη της συμμαχίας» για την προσγείωση του αεροσκάφους με τα εφόδια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης