Την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για το γεγονός της σημαντικής μείωσης του αριθμού των αιτήσεων για τη χορήγηση ασύλου που υποβλήθηκαν την περασμένη χρονιά στην Αυστρία, σε σχέση με το 2017, εμφανίστηκε κατά την σημερινή παρουσίαση του απολογισμού στη Βιέννη, ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Χέρμπερτ Κικλ, του συγκυβερνώντος – με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς – ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο ίδιος,, το 2018 υποβλήθηκαν συνολικά 13.400 αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου, ενώ το 2017 ο αριθμός τους είχε ανέλθει στις 24.735, πρόκειται δηλαδή για μία μείωση σχεδόν κατά το ήμισυ, συγκεκριμένα κατά 45,8%, ενώ κατά τη χρονιά της κορύφωσης της προσφυγικής κρίσης, ο αριθμός τους είχε ανέλθει σχεδόν στις 90.000.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι περισσότερες αιτήσεις, 3.307 έναντι 7.356 το 2017, προέρχονταν από πολίτες της Συρίας, του Αφγανιστάν 2.053 (3.781), του Ιράν 1.097 (994), της Ρωσίας 936 (1.396), ενώ 727 έναντι 1.403 το 2017, προέρχονταν από πολίτες του Ιράκ.

Όπως ανέφερε στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εσωτερικών, ο διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Ασύλου Βόλφγκανγκ Τάουχερ, έχει διεκπεραιωθεί η επεξεργασία σχεδόν στο σύνολό τους, σε ποσοστό 95%, των αιτήσεων που υποβλήθηκαν από το 2015, και έχει μειωθεί στους έξι μήνες ο χρόνος της σχετικής διαδικασίας, ενώ στόχος είναι η μείωσή του σε λιγότερο από τρεις μήνες.

Την ίδια στιγμή αυξήθηκε ο αριθμός των επιστροφών στο εξωτερικό, συνολικά σε 12.611 πέρυσι, από τις οποίες, εκείνες που υπήρξαν αναγκαστικές παρουσίασαν μία αύξηση της τάξης του 47%, έναντι αύξησης μόνον κατά 9% των οικειοθελών αναχωρήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως σημείωσε ο Βόλφγκανγκ Τάουχερ, η Αυστρία είναι πρόδρομος όταν πρόκειται για διαδικασίες ασύλου που συνδέονται με διαδικασίες επιστροφής, ενώ εμφανίζεται ως μία από τις πλέον δραστήριες χώρες στις απελάσεις.

Ως παράδειγμα, ο ίδιος ανέφερε ότι από τις 18 ναυλωμένες πτήσεις που πραγματοποιήθηκαν πανευρωπαϊκά για απελάσεις στο Αφγανιστάν μέσα στο 2018, οι έξι ήταν ναυλωμένες πτήσεις της Frontex από την Αυστρία, ισχυριζόμενος ταυτόχρονα πως το 42 % των αναγκαστικών απελάσεων αφορούσαν άτομα που είχαν καταδικαστεί για ποινικά αδικήματα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Χέρμπερτ Κικλ άσκησε κριτική στο γεγονός, όπως είπε, ότι αρνητικές αποφάσεις ως προς την χορήγηση ασύλου κατηγορούνται ως απάνθρωπη στάση και επιστροφές στο Αφγανιστάν χαρακτηρίζονται από την αυστριακή αντιπολίτευση ως «επίσημη απόπειρα δολοφονίας».

Ο ίδιος τόνισε επανειλημμένα στη συνέντευξη Τύπου πως όλα τα στάδια της διαδικασίας ασύλου γίνονται με «αυστηρή τήρηση των κριτηρίων και αρχών του κράτους δικαίου».

Ταυτόχρονα απέρριψε την έντονη κριτική που του ασκείται το τελευταίο εικοσιτετράωρο για την θέση που διατύπωσε πως «η δικαιοσύνη πρέπει να ακολουθεί την πολιτική», καθώς, όπως ισχυρίστηκε, οι νόμοι γίνονται από την πολιτική και εφαρμόζονται από την Δικαιοσύνη.

Σε σχέση με την ανοικτή αμφισβήτηση από μέρους του της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – που στην Αυστρία έχει ισχύ συνταγματικού νόμου – κάτι που προκάλεσε σάλο στην Αυστρία και στο εξωτερικό, ο Χέρμπερτ Κικλ διατεινόταν γενικά πως και οι νόμοι εξετάζονται κάθε τόσο και κατά περίπτωση υφίστανται τροπολογίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης