Ένα πρόωρο νεογέννητο κοριτσάκι, το οποίο είχε βρεθεί θαμμένο ζωντανό μέσα σε ένα πήλινο δοχείο σε περιοχή της βόρειας Ινδίας, έχει πλέον αναρρώσει πλήρως, όπως ανακοίνωσε ο γιατρός της και μετέδωσε το BBC.

Στα μέσα Οκτωβρίου η μικρή είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση υποφέροντας από σηψαιμία και από επικίνδυνα χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα έχει πάρει βάρος και αναπνέει μόνη της, ενώ ο αριθμός των αιμοπεταλίων της είναι φυσιολογικός, είπε στο BBC ο παιδίατρός της Ραβί Κανά.

Οι γονείς της μικρής δεν έχουν εντοπιστεί και το βρέφος θα δοθεί για υιοθεσία έπειτα από μια υποχρεωτική περίοδο αναμονής.

Για την ώρα βρίσκεται στα χέρια της υπηρεσίας κοινωνικής πρόνοιας στην περιοχή Μπαρίλι στο βόρειο κρατίδιο του Ουτάρ Πραντές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είχε βρεθεί τυχαία από έναν κάτοικο της περιοχής, την ώρα που έσκαβε σε εκείνο το σημείο για να θάψει τη δική του κόρη που είχε πεθάνει λίγο μετά τη γέννησή της.

Οι ινδουιστές συνήθως αποτεφρώνουν τους νεκρούς τους, αλλά βρέφη και παιδιά πολλές φορές θάβονται.

Ο άνδρας που τη βρήκε είχε σκάψει σε βάθος λιγότερο από ένα μέτρο όταν το φτυάρι του χτύπησε ένα πήλινο δοχείο το οποίο έσπασε και ακούστηκε ένα κλάμα μωρού. Όταν ανέσυρε το δοχείο βρήκε μέσα το νεογέννητο.

Το κοριτσάκι μεταφέρθηκε αρχικά σε ένα δημόσιο νοσοκομείο της περιοχής, αλλά δύο ημέρες μετά μεταφέρθηκε στην παιδιατρική κλινική του δρα Κανά που έχει καλύτερες εγκαταστάσεις.

Οι γιατροί αποφάνθηκαν ότι το βρέφος ήταν πρόωρο, πιθανόν γεννημένο την 30ή εβδομάδα της κύησης και ζύγιζε 1,1 κιλό όταν πήγε στο νοσοκομείο. Είχε εμφανές τρέμουλο, υποθερμία και υπογλυκαιμία.

“Την Τρίτη, όταν την παραδώσαμε στις αρχές του περιφερειακού νοσοκομείου, ζύγιζε 2,57 κιλά. Δέχεται να πιει από το μπιμπερό και σήμερα είναι απολύτως υγιής”, δήλωσε σήμερα ο δρ. Κανά.

Δεν είναι γνωστό για πόσο διάστημα παρέμεινε το βρέφος θαμμένο κάτω από το έδαφος και οι γιατροί μπορούν απλά να εικάσουν πώς κατάφερε να επιβιώσει.

Ο δρ Κανά είπε ότι η μικρή πιθανόν να ήταν θαμμένη “μέχρι και τρεις με τέσσερις ημέρες”, επιβιώνοντας από τον φαιό λιπώδη ιστό της. Τα βρέφη γεννιούνται με ένα καφέ λίπος, το οποίο εντοπίζεται κυρίως γύρω από τον λαιμό και τα μεγάλα αιμοφόρα αγγεία του θώρακα.

Ο καφέ λιπώδης ιστός προκαλεί την έκλυση θερμότητας μέσω της συνεχούς λειτουργίας της αναπνευστικής αλυσίδας και άρα και της οξειδωτικής φωσφορυλίωσης μέσα στα μιτοχόνδρια των κυττάρων, που έχει ως τελικό αποτέλεσμα τη διάσπαση των λιπαρών οξέων. Αυτή η διαδικασία θερμογένεσης συχνά αποδεικνύεται ζωτικής σημασίας για την επιβίωση των βρεφών.

Ωστόσο άλλοι ειδικοί εκτιμούν ότι η μικρή ήταν θαμμένη “δύο με τρεις ώρες” και θα άντεχε να ζήσει ”ακόμη μια ή δύο ώρες” αν δεν είχε διασωθεί.

Ένας θύλακας αέρα μέσα στο δοχείο πιθανόν να της παρείχε οξυγόνο ή ίσως το οξυγόνο να περνούσε μέσα από το σαθρό υπέδαφος, ενώ το γεγονός ότι το δοχείο δεν ήταν κατασκευασμένο από συμπαγή πηλό επίσης ενδεχομένως να τη βοήθησε να ζήσει, λένε οι ίδιοι.

Υποστηρίζουν μάλιστα ότι οι γονείς της ήταν συνεργοί στο έγκλημα γιατί ακόμη και μετά την ευρεία δημοσιότητα που έλαβε η υπόθεση κανένας δεν την αναζήτησε.

Οι βρεφοκτονίες και οι αμβλώσεις με βάση το φύλο στην Ινδία έχουν ένα από τα υψηλότερα ποσοστά του κόσμου, με τις γυναίκες να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα καθώς θεωρούνται ως «οικονομικό βάρος» στις οικογένειές τους από τη στιγμή της γέννησής τους. Η υπόθεση του μικρού αυτού κοριτσιού έχει αναθερμάνει τη συζήτηση για το πώς οι Ινδοί εξακολουθούν να είναι διατεθειμένοι να σκοτώσουν ακόμη και νεογέννητα βρέφη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης